От сезон 2011/2012 г. Лионел Меси е реализирал повече голове от пряк свободен удар от целия отбор на Реал Мадрид. В двубоя с Бетис Меси оформи хеттрик, като един от головете падна от статично положение. 

Аржентинският гений вече има 25 гола от фаул след началото на сезон 2011/2012 г. Реал е с 24 в този период.

А каква е тайната? Разкри я самият Меси преди време: "Истина е, че тренирам много тези удари на тренировки. Оставаме с момчетата и се подготвяме. Но не само преки свободни удари, а и шутове извън наказателното поле".

Той коментира и разликата между изпълнението на дузпи и това на преки свободни удари: "При фауловете имаш по-голяма бариера пред себе си - дистанцията и стената. Тук няма сериозно напрежение върху теб, защото един удар от свободен удар може да влезе, може и да не влезе".

"При дузпите обаче има много какво да загубиш. Тук вратарят се чувства по-комфортно. Ако играчът вкара, ОК - това е дузпа. Но ако изпусне, нещата се влошават", добави Меси.

"Този, който застава зад топката при дузпа, има задължението да вкара. Като отговорността му е по-голяма от тази на вратаря, който трябва да спаси. Напрежението е различно", завърши анализа си Меси.

Голове от пряк свободен удар в последните 7 години:

Лионел Меси - 25

Реал Мадрид - 24

Лион - 22

Рома/ ПСЖ - 21

Ливърпул - 19