В Ла Лига могат да си отдъхнат: уругваецът Дамиан Суарес прекрати договора си с Хетафе и ще продължи кариерата си в бразилския Ботафого. По време на кариерата си в Испания, където игра още за Елче и Спортинг Хихон, той натрупа 147 жълти картона и шест червени за 12 г. И с право бе определян за грубиян №1 в Ла Лига.

 
Като играч на Елче удари в лицето Неймар, а след това не спря да рита. В Барселона предпочетоха да сменят рано-рано бразилеца, за да не страда още повече. В мач срешу Реал Мадрид Винисиус промуши топката между краката му, след което Суарес се стовари като булдозер върху техничаря. Илкай Гюндоган също стана жертва на бруталното поведение на уругваеца в началото на този сезон. Списъкът с пострадалите е голям - въпреки че е висок само 173 см, за него бе запазена марка да събори противник на тревата с прийом от бойните спортове.
 
Във Валенсия пък още помнят как Суарес влезе в техния автобус и започна да псува наред. Пак след мач с "прилепите" уругваецът първо  удари двама служители на клуба в лицето, а след това нарече глупак един от асистент-съдиите.

Дамиан Суарес

източник: Gulliver/GettyImages

Извън терена обаче Дамиан бе идеалният съотборник, защото поддържаше атмосферата в съблекалнята. Затова ще бъде запомнен и с номерата си - рязал е дрехите на колеги, мазал ги е със загряващ крем, скривал е обувки в кофи за почистване, а веднъж дори засипал с пясък колата на съотборник, защото блокирал колата му.

За осем години и половина Суарес се превърна в символ на Хетафе. На прощалната пресконференция журналист попита какво означава клубът за него, а Дамиан през сълзи отговори: „Всичко. Хетафе ми помогна много не само в човешки план, но и във футболен. Горд съм, че успях да прекарам толкова много време тук. Затова и днес е тъжен ден за мен.“
 
Президентът Анхел Торес се опита да разсее ситуацията: „Какво мога да кажа за напускането на Суарес? Че съдиите вече могат да спят спокойно! Дамиан дойде тук през входната врата и си тръгва по същия начин.
 
Феновете също обичат 35-годишния защитник. По време на февруарския мач със Селта Виго бе показан банер с изображение на неговата тениска и надпис „Eterno azulón“ („Вечно синьо“).