Трансферният пазар затвори врати и е време за равносметка. Такава направи испанското издание "Ас", което стигна до извода, че през изминалото лято тимовете от Примера дивисион са счупили собствените си рекорди по прахосничество. 

Вкупом 20-те представителя на елита са похарчили внушителната сума от 887.9 млн. евро, доближавайки се за първи път толкова много до психологическата граница от 1 млрд. евро. Досега, при това неколкократно, тя е преминавана само от английските клубове. 

Досега рекордът в испанския шампионат се държеше от сделките, сключени миналото лято. Но тогава разходите направо бледнеят пред настоящата кампания, защото тогава бяха похарчени "само" 596.1 млн. евро общо. 

Най-големи прахосници от всички са европейските клубни шампиони от Реал Мадрид. Това лято клубът похарчи близо 150 млн. евро за подсилване на състава, но такива разходи са оправдани, като се имат изходящите трансфери на обща стойност от 133.5 млн. евро. Лъвският пай в продажбите се държи от сделката за Кристиано Роналдо в Ювентус, която беше на стойност 117 млн. евро. 

Вторият с най-големи приходи от продажби на играчи е шампионът Барселона. Каталунците успяха да пласират играчи на обща стойност 132.2 млн. евро, но постъпленията им от тези трансфери могат да са много по-големи в бъдеще заради включените клаузи в договорите на играчите. 

Най-скъпото ново попълнение в цялата Примера дивисион това лято беше на Атлетико Мадрид. Става въпрос за Тома Лемар, който дойде срещу 70 млн. евро. Продажбата на Роналдо пък беше най-скъпият изходящ трансфер. 

Иначе най-малко пари в нови попълнения вложи новакът Валядолид - скромните 2 млн. евро. Именно "виолетовите" са и един от трите отбора в Ла Лига, който не получи нито едно евро за продаден играч. Другите два са Уеска и Алавес.