Испания е една от страните, която е най-засегната от разпространението на коронавируса. Футболът бе замразен за период от две седмици, но все повече информации се появяват, че той може да не бъде подновен в този срок.

Изправени пред този сценарий, все пак нищо не е решено, но в Испания започват да разглеждат различни варианти за край на първенството.

Във временното класиране Барселона е лидер в Ла Лига и те ще завоюват шампионската титла с две точки преднина пред втория Реал Мадрид. Това ще бъде първа титла в професионалната кариера на Кике Сетиен и 11-а за Лео Меси. По този начин каталунците ще са спечелили последните три титли от Ла Лига. Местата даващи право на участие в Шампионската лига ще бъдат заети от Севиля и Реал Сосиедад. За баския тим това ще бъде първо участие в най-комерсиалния европейски клубен турнир за първи път от 10 години – през 2010 година отпаднаха от груповата фаза.

Големият губещ от това ще бъде Атлетико Мадрид. Воденият от Диего Симеоне тим отстрани миналогодишния носител на Шампионската лига през тази седмица Ливърпул, но няма да вземе квота за турнира при сегашното класиране. В момента „дюшакчиите“ са шести и ще играят в Лига Европа. За тази континентална надпревара ще се класират също Хетафе и Валенсия.

В Испания бе взето решение финалът на Купата на Краля да не се проведе, което няма да позволи на Атлетик Билбао да си спечели право за участие в Лига Европа, ако беше победил Реал Сосиедад.

Голямо облекчение ще има за отборите, които се намират на дъното в Ла Лига. Бъдещето решение предвижда да няма изпадащи, което означава, че Еспаньол, Леганес и Майорка ще запазят местата си в елита.

Предвижда се от следващия сезон отборите в Ла Лига да бъдат 22, което ще се случи за първи път от сезон 1996/97. Това означава, че промоция от Сегунда ще си спечелят Кадис и Сарагоса. Но в края на кампанията ще изпадат четири отбора.

Всичко това в Испания е само предположение от федерацията, което може да доведе и до сериозни конфликти. В следващите дни или до две седмици трябва да бъде взето окончателно решение.