Фондация на нападателя на Барселона Лионел Меси за подпомагане на деца е укрила от съответните органи доходи на стойност 10 милиона евро, съобщава „ABC“. Източници на изданието твърдят, че фондацията от 2007 до 2015 г. не е декларирала голяма част от реалните си доходи.

Тя на практика е служила като прикритие на аржентинеца и неговото семейство за водене на частни преговори.

Меси и баща му през 2009 г. са открили представителство в родния им град Росарио, но тя е била регистрирана в Испания като обществена организация.

Фондацията е развивала дейност не само в Испания и Аржентина, а и в други страни.

„ABC“ твърди, че фондацията на Меси е била използвана като „чадър“ за покриване на частния бизнес на семейството на футболиста.

Меси и баща му са подписвали спонсорски договори, които не са били декларирани.

По тази причина министерството на финансите на Аржентина е изключило организацията от списъка си, тъй като в три поредни години тя не е представяла съответната документация. 

Върховният съд в Мадрид вече осъди аржентинеца на 21 месеца затвор за укриване на налози. Играчът беше признат за виновен за ощетяване на държавната хазна в размер на 4.1 милиона евро в периода 2007-2009 година. В последствие санкцията беше заменена с глоба в размер на 252 хиляди евро.