Новият спортен директор на Барселона Ерик Абидал и помощникът му Роберт Планес вече работят усилено върху трансферните планове на клуба през това лято. Каталунците са си поставили като задача привличането на четири нови попълнения – един централен защитник, двама полузащитници и един нападател. Клубът се очаква да финализира привличането на Клеман Ленгле от Севиля и на Артур Мело от Гремио в началото на следващия месец.

Абидал и Планес проведоха през седмицата първата си среща със старши треньора Ернесто Валверде и с генералния мениджър Пеп Сегура.

Четиримата са обсъдили различните варианти за подсилването на отбора през летния трансферен прозорец. Каталунците имат набелязани цели, а в момента като приоритет изглежда намирането на нов полузащитник, който да замени Андрес Иниеста. Опциите пред клуба са две – млад халф, който вече има опит в Европа или опитен полузащитник. Футболистите, които попадат в полезрението на Барселона са Френки де Йонг от Аякс и Хуан Мата от Манчестър Юнайтед.

В Барселона са обсъдили как ще процедират при положение, че се стигне до продажбата на вратаря Яспер Силесен.

Барселона започва подготовка на 11 юли, а на 24 заминава за турнето си в САЩ, където ще се изправи срещу отборите на Тотнъм, Рома и Милан преди двубоите за Суперкупата на Испания срещу Севиля.