Шансовете на Рафиня Алкантара да остане в Барселона през новия сезон се увеличават. За това призна старши треньорът на каталунците Ернесто Валверде, който все още не е взел окончателно решение относно бъдещето на 25-годишния футболист.

Валверде остана много доволен от представянето на играча по време на турнето на Барселона в САЩ.

Контузията, която Рафиня имаше не позволи на Валверде да го види в игра през миналото лято по време на подготовката, а също така и в по-голямата част от първия полусезон. Той претърпя операция на менискуска на 7 април 2017 година, но получи рецидив и бе извън терените до началото на декември. Валверде му даде да запише няколко игрови минути през януари, но скоро след това напусна в посока Интер.  

Няма съмнение относно футболната стойност на Рафиня, който е универсален футболист и притежава страхотни качества, но много често страда от контузии. Малко са играчите, които като него знаят философията на играта на Барселона. Той е тактически дисциплиниран и е способен да допринесе допълнителна дълбочина и класа в състава на Ернесто Валверде.

През миналия сезон Рафиня игра под наем в Интер. 25-годишният играч беше преотстъпен на „нерадзурите” през януари, тъй като не можеше да се пребори с конкуренцията в състава на Ернесто Валверде.

След напускането на Андрес Иниеста и Паулиньо, а Андре Гомеш не попада в плановете на Ернесто Валверде за новия сезон, Рафиня Алкантара може да получи нов шанс на „Камп Ноу“.

Рафиня Алкантара има договор с Барселона до лятото на 2020 година.