Контузиите и лошата форма на някои от основните единици в защита застигнаха Барселона още в първата третина на сезона. 

Томас Вермален е аут за шест седмици, Самуел Умтити е в лазарета поради травма в коляното, формата на Жерар Пике и Клеман Ленгле спадна драстично в последния месец, а на левия бек все още липсва алтернатива на Жорди Алба.

Всичко това ясно говори, че шампионът на Испания има нужда от някакво раздвижване при присъединяването на нови играчи. Според каталунския "Sport" управата на Барса иска от наставника Ернесто Валверде да интегрира повече момчета от школата на клуба.

След пристигането си в клуба бившият наставник на Атлетик Билбао и Еспаньол е дал възможност за официален дебют на едва две момчета - Марк Кукурея и Ориол Бускетс.

Голямото притеснение на управата е частичното заличаване на идентичността на каталунския клуб с намаляващи брой наложени юноши в последните години. Така Валверде ще трябва да помисли сериозно над дилемата към кого да се обърне от "Ла Масия".

По-рано през седмицата пък президентът Хосеп Мария Бартомеу даде ясен знак за личното си желание: "Жалко е, че Умтити и Вермален се контузиха. Барса винаги трябва се оглежда на пазара, но в момента не сме януари. Сега се открива възможност за нашите юноши от академията".