Испанският шампион Атлетико Мадрид загуби c 0:1 от последния Леванте на своя стадион „Уанда Метрополитано“ в отложен мач от 21-ия кръг на Ла Лига. Победното попадение за отбора от Валенсия вкара Гонсало Мелерос девет минути след началото на второто полувреме.

Gulliver/GettyImages
44 снимки

Това е второ поражение за Атлетико в последните три шампионатни мача и с 39 точки те се нареждат на 5-о място в класирането. Леванте постигна втората си победа от началото на първенството, но си остава на последната 20-а позиция. И вече има 14 точки, но все още изостава на 10 точки от зоната на спасението.

Атлетико трябва да благодари на вратаря си Ян Облак, който предотврати автогол на Стефан Савич в 23-ата минута, който подложи главата си при центриране на Хорхе де Фрутос. Словенският вратар на домакините обаче внимаваше и извади над гредата летящата към мрежата му топка.

Гостите, които до момента бяха пуснали 50 гола в мрежата си, този път нямаха такива притеснения, тъй като съперниците им така и не създадоха реална голова възможност през целия мач. Най-приличната възможност за гол се откри пред Тома Лемар малко преди края на първото полувреме, когато получи топката на дъгата на наказателното поле и стреля, но Даниел Карденяс спаси вратата си.

Хорхе де Фрутос в 54-ата минута центрира вече на свой съотборник и Мелерос прати топката зад Облак. Играчите на Диего Симеоне можеше да изравнят малко по-късно, когато съдията реши да им даде дузпа, тъй като прецени игра с ръка на Оскар Дуарте след удар на Джефри Кондогбия. Проверка с ВАР обаче показа, че Маркос Йоренте е бил в засада при последното подаване.

Облак отново показа класа в минутите след това, отбивайки удар на Де Фрутос след самостоятелен пробив. Съдията Хосе Мунуера даде 7 минути добавено време, но Атлетико не успя да стигне до равенството и по този начин да измести Барселона от 4-ото място. Вместо това Леванте можеше да стигне до втори гол, но ударът на резервата от Мартиника Микаел Малса срещна горната греда. Каталонците също имат 39 точки, а начело в класирането са Реал (Мадрид) с 54 пред Севиля с 50.