УЕФА започна официално разследване на скандиранията на испанските национали Родри и Алваро Мората за Гибралтар. Те са свързани с изпълнението на политически песни по време на празника по повод европейската титла. Комисията на УЕФА ще установи дали двамата се пели „Гибралтар е испански“.
 
Преди празнуването на победата на Евро 2024 в центъра на Мадрид Родри, Алваро Мората и Ламин Ямал танцуваха и пяха: „Гибралтар е испански“.
 
По-късно футболната асоциация на Гибралтар се оплака на УЕФА за инцидента.
 
„Този ​​процес беше ръководен от двама играчи: Родри и Алваро Мората, опитни играчи с богат опит на клубно и национално ниво. Първият играе в халфовата линия на Манчестър Сити в Англия и е признат за най-добрия футболист на Евро 2024, вторият е капитанът на националния отбор, който парадоксално носеше лентата на УЕФА с надпис RESPECT („Уважение“) през цялото време турнира.
 
Видеото беше широко разпространено в световните медии, включително в Гибралтар, където беше посрещнато с възмущение, объркване и разочарование. Това поведение е дълбоко обидно за гибралтарците, които многократно са упражнявали своите демократични права да останат британска отвъдморска територия.
 
Освен това поведението на играчите е незаконно, тъй като нарушава разпоредбите на Дисциплинарния правилник на УЕФА. То не само не отговаря на духа на спортната надпревара, но е и нецензурно и обидно, както и дискриминиращо по политически признак и/или по признак на национален или етнически произход”, се посочва по-специално в апела.
 
УЕФА днес обяви, че е назначила инспектор по етика и дисциплина, който да прецени дали Родри и Мората може да са нарушили дисциплинарните разпоредби на организацията.