Звездата на Барселона Лионел Меси бе удостоен с един от най-престижните ордени на Каталуня - "Creu de Sant Jordi" (Кръст на Свети Георги).

От 1981 година тази награда ежегодно се връчва в Каталуня на личности, които чрез своите усилия и постижения помагат на испанската общност.

Меси се превърна в едва втория футболист в историята, който е отличен с този орден. Друг знаменит барселонист – Йохан Кройф бе удостоен на 19 септември 2006 година с ордена.

„За своята страхотна спортна кариера, която го накара да бъде признат за най-добрия футболист за всички времена. Идвайки от Аржентина, той дойде в Каталуня на много ранна възраст, за да се присъдини към академията на Барселона. Лео Меси въплъщава в себе си смирение, честност, учене, творчество, чувство за екипност и уважение. Създал е фондация „Лео Меси“, която се фокусира върху оказването на помощ на деца и младежи. Сътрудничи си с различни болници в Каталуня. Сред тези сътрудничества се подчертава приносът му към болницата „Сан Жоан де Дьо“ за изграждането на център, който да помага на децата в борбата с рака.“ По този начин Лионел Меси бе приветстван на трибуната, за да получи ордена.

„Този отден, който Лео Меси получи е друг пример за неговия отпечатък отвъд футбола. Уникален посланик на Барселона и Каталуня! Поздравления“, заяви президентът на каталунския клуб Хосеп Мария Бартомеу.

На церемонията присъстваха вицепрезидентите Жорди Кардонер, Жорди Местре, Жорди Моиш, изпълнителните директори Силвио Елиас, Дидак Лий, Емили Русо, Хосеп Понт, както и Оскар Грау, Пеп Сегура, Ерик Абидал и Гийермо Амор.

„Много съм горд, че съм признат с това отличие, което много ценя. Този орден има огромно значение за Каталунското общество. Благодаря ви за оказаната чест.“ По този искрен начин Лионел Меси изрази своята благодарност. По лицето му можеше да се види гордостта и щастието, което той изпитваше.