Триумфът на Севиля в Лига Европа е отлична новина за испанския футбол поради още една причина. Благодарение на този успех почти сигурно от новия сезон страната ще има цели осем представителя в европейските клубни турнири.

Победата на севилци им гарантира участие в Шампионската лига, където ще са още първите четири в класирането на Ла Лига - Барселона, Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и Реал Сосиедад. Отборът от “Рамон Санчес Писхуан” е чак 11-ти преди последния кръг, но спечелването на Лига Европа го вкарва в турнира на богатите.

Петият в таблицата - Виляреал, отива в Лига Европа. Там ще се подвизава и шестият Бетис, като това е благодарение на факта, че Реал Мадрид вдигна Купата на краля, с което освободи още една квота, защото по принцип ще е в ШЛ заради класирането си в първенството.

Иберийската страна ще има един представител и в Лигата на конференциите, като това ще е седмият в крайното класиране. Шансове за това имат Осасуна, Атлетик Билбао, Жирона и Райо Валекано.

Любопитното е, че има теоретичен шанс седми да завърши точно Севиля. При този вариант обаче Испания ще остане без свой участник в третия по сила клубен турнир, защото победата на севилци в Лига Европа не води до освобождаването на допълнителна квота през първенството. Така сега, за доброто на испанския футбол, е важно Севиля да не финишира седми в Ла Лига.