Селекционерът на женския национален отбор на Испания Хорхе Вилда осъди поведението на президента на местната футболна федерация Луис Рубиалес след финала на Световното първенство за жени миналата неделя. Рубиалес предизвика сериозно негодувание в глобален мащаб, след като целуна Джени Ермосо по устните, докато тя получаваше златния си медал след успеха на испанките над Англия с 1:0 в Сидни миналия уикенд.

Правата му временно бяха спрени за срок от ФИФА за срок от 90 дни вчера, а по-рано тази седмица той отказа да подаде оставка. Международната централа нареди в добавка на Рубиалес и Испанската ФА да не влизат в контакт с Ермосо или неин близък, а междувременно всички 11 члена на треньорския щаб на Вилда напуснаха отбора. Помощник треньорите Монтсе Томе, Хавиер Лерга и Еуженио Гонсало Мартин са сред тези, подали оставките си, обяснявайки решението си с "огромното порицаване" на Рубиалес в съвместно изявление. Вилда обаче остава наставник на жените.

БГНЕС / BGNES
18 снимки

„Събитията, които се случиха след триумфа на Испания на Световното първенство за първи път в тяхната история...са пълен абсурд и предизвикаха безпрецедентна ситуация, помрачавайки заслужен успех на нашите състезателки и страна. Дълбоко съжалявам, че победата на испанския женски футбол бе накърнена от неприемливо поведение, което президентът ни засега Луис Рубиалес, сам призна. Няма съмнение, че това е неприемливо и не отразява по никакъв начин принципите и ценностите, които защитавам в живота ми, спорта като цяло и в частност във футбола“, каза Вилда.

Критиките на Вилда са значителни на фона на това, че той бе подкрепен от Рубиалес през 2022-а година, когато 15 футболистки заявиха, че няма да играят повече за националния отбор заради действията на селекционера. Само три от тях се завърнаха в състава за Световното.

Gulliver/GettyImages
47 снимки