Реал Мадрид записа поредна срамна страница в историята си. "Белите" допуснаха 12-а загуба в Ла Лига в последния си мач през кампанията и общо 19-а във всички турнири, с което изравниха антирекорда си в цялата история по този показател, записан през сезон 1984/1985. 

Но тогава мадридчани поне за утеха печелят Купата на УЕФА, докато тази година не се доближиха дори и до калъфките. И с това воденият от Зинедин Зидан отбор си спечели печалната слава на най-слабия Реал в историята...

Последната горчива чаша феновете изпиха насред "Сантиаго Бернабеу", губейки с 0:2 от Бетис, срещайки апатията на полупразните трибуни. Лорен Морон отбеляза първия гол за севилци, а вторият беше дело на бившия играч на мадридчани Хесе Родригес, с който подпечата мизерията за бившия си тим. 

По този начин грандът от Мадрид завърши с актив от 68 точки, на 3-то място в Ла Лига зад Атлетико и Барселона. И ако каталунците победят Ейбар по-късно днес, ще увеличат дистанцията пред вечния си съперник на 21 точки, което ще е най-големият им аванс пред Реал в историята.

Мачът започна с предимство по отношение на притежанието за Бетис. Първото положение дойде в 17-та минута. Капитанът на гостите Андрес Гуардадо центрира от свободен удар отляво на вратата на Кейлор Навас, което беше засечено от Джовани Ло Селсо. Ударът обаче беше слаб и не затрудни костариканския страж на Реал. Това беше емоционален мач за вратаря, тъй като се очаква да е и последният му за клуба.

Андалусийците продължиха да са по-активният отбор на терена. В 28-та минута, след бързо изпълнен свободен удар в половината на домакините, защитникът Марк Бартра се оказа в позиция да отправи силен удар от около 25 метра фронтално срещу вратата. Кейлор Навас обаче нямаше затруднения да избие в ъглов удар.

Първата голяма възможност за "белия балет" дойде в 34-та минута. Защитникът на Бетис Франсис Герейро не успя да се справи с наглед рутинно центриране отдясно. Топката стигна до Бензема, който стреля в левия страниничен стълб на вратата на По Лопез. Това беше и последния шанс за полувремето, което завърши 0:0.

В първите 10 минути на втората част на два пъти Бензема получи топката в опасна близост до вратата на гостите. И в двата случая обаче французина се засуети и пропусна възможността да нанесе решителен удар.

В 57-та минута за класата си напомни младият флангови играч на Реал Винисиус Жуниор. Той получи топката на лявото крило, след което успя да преодолее защитника на Бетис Айса Менди, след което стреля от малък удар, но ударът му беше отразен от вратаря на гостите.

В 61-та минута гостите нанесоха своя удар чрез Лорен Морон. Джовани Ло Селсо намери Андрес Гуардадо с извеждащ пас зад гърба на защитата на Реал Мадрид, който пък асистира на Лорен Морон, за да може нападателят да вкара на опразнената врата. По този начин испанецът даде аванс на отбора на треньора Кике Сетиен насред “Сантиаго Бернабеу“.

Гостите продължиха да доминират насред Мадрид. В 68-та минута дойде поредното положение пред Навас. Ло Селсо стреля от около 20 метра, за да предизвика още едно спасяване на костариканския вратар.

В 75-та минута гостите окончателно убиха интригата в мача. Джовани Ло Селсо изведе по левия фланг Фирпо, който проби към вратата и достави прострелно центриране за Хесе, който вкара, за да оформи окончателния резултат 2:0.

До края на двубоя Реал не успя да промени развоя, записвайки по този начин 12-та загуба в първенството. Любопитен факт от мача бе, че Гарет Бейл, който се очаква да напусне клуба през лятото, не се появи в нито един момент на терена.

След тази развръзка Реал остана трети с 68 точки, а Бетис завършва сезона десети с 50 точки. И въпреки силната си кампания, севилци няма да играят в Европа. 

Емануил Тодоров