Последният кръг в Ла Лига за 2018 г. отново ще дебне за грешки лидерите. Единственият отсъстващ от сцената сега ще бъде европейският шампион Реал Мадрид, който е ангажиран със Световното клубно първенство в Абу Даби.

Барселона и Атлетико Мадрид продължават битката за върха, а Севиля едва ли ще остави конкурентите просто да я подминат по пътя към славата.

В изключителна форма се намира Лионел Меси. В последните два двубоя на Барса той вкара 5 гола и пусна 4 асистенции, сломявайки няколко рекорда. В отсъствието на големия съперник Кристиано Роналдо, преминал в Ювентус през изминалото лято, аржентинецът изглежда чувства Ла Лига като свое лично царство.

Ето какво ни предлагат 17-ият кръг в Ла Лига:

Атлетико Мадрид – Еспаньол

Въпреки колебанията от началото на сезона, Атлетико се стреми да държи нивото на лидера Барселона и в момента се намира на 3 точки зад каталунците. „Дюшекчиите“ са с 3 победи и 3 равенства от последните 6 мача, като определено трябва да наберат малко по-голямо постоянство, ако искат да катурнат големия съперник по пътя към титлата.

Еспаньол, от своя страна, се срути в последните два месеца. От силния старт на тима на Руби в момента няма и следа, като „папагалчетата“ са в серия от пет поредни загуби – най-голямата в Ла Лига на този етап, с голова разлика 15 на 3. Явно треньорското желание за непрекъснати атакуващи действия в момента не дава плодове, а напротив.

За двубоя на „Уанда“ Атлети няма да може да разчита на контузените Диего Коста, Люка Ернандес, Хосе Хименес, Фелипе Луис и оставащия до момента под въпрос Томас Партей.

Атлетико Мадрид Валядолид

източник: БГНЕС

Възможно е халфът Саул да се премести на левия фланг, за да запълни липсата на своите колеги. В отбрана ще действат още Диего Годин, Стефан Савич и Сантиаго Ариас. В средата на терена са Лемар, евентуално Партей, Родри и Коке, а напред Калинич и направилият страхотен мач срещу Реал Валядолид (3:2) преди седмица Антоан Гризман.

За Еспньол аут е Марио Ермосо. Хави Лопес е под въпрос, но би трябвало заеме мястото си отдясно на отбраната. Дидак Вила се завръща след наказание и ще застане отляво на защитата. В средата на терена, вместо Естебан Гранеро, ще действа Виктор Санчес, редом с Дардер и Рока. Напред, в схема 4-3-3, ще са Лео Баптистао, Борха Иглесиас и Серхио Гарсиа.

През миналия сезон Еспаньол нанесе единствената загуба на Атлетико на „Уанда Метрополитано“ (0:2). Като цяло момчетата на Диего Симеоне изпитват сериозни трудности срещу каталунски отбори, като през миналата кампания бяха спечели едва 3 точки от възможни 18 срещу Барселона, Жирона и Еспаньол. Сега положението не е по-различно – 2 точки от възможни 6 след двубоите с Жирона (1:1) и Барса (1:1).

Срещата между Атлетико Мадрид и Еспаньол е в събота (22 декември) от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Барселона - Селта

Барселона загърби напълно колебанията от началото на ноември (загубата от Бетис 3:4 и хикса с Атлетико Мадрид 1:1) с поредица от впечатляващи успехи без допуснат гол. Бяха повалени Виляреал (2:0), Еспаньол (4:0) и Леванте (5:0), което за момента задържа каталунците на върха в подреждането, на 3 точки пред преките им конкуренти. За всички тези успехи с огромна заслуга бе намиращият се в топ форма Лионел Меси – 5 гола в последните 3 двубоя.

В последния мач за годината момчетата на Ернесто Валверде посрещат Селта Виго, които са закотвени в средата на таблицата (5 победи, 6 равенства и 5 загуби).

За двубоя на „Камп Ноу“ Барса ще бъде без Рафиня, Самуел Умтити и Томас Вермален. До последно ще се умува за Серхи Роберто, Малколм, Серхи Сампер и Нелсон Семедо. След като записа няколко минути в последните двубои, „порцелановият“ Вермален отново получи травма, която ще го извади поне за месец от игра.

Еспаньол - Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

Отдясно на защитата все пак трябва да действа Роберто. В средата на терена ще бъдат Видал, Бускетс и Ракитич, докато Дембеле, Суарес и Меси ще трябва да поведат тима към 4-ти пореден успех.

Единствен отсъстващ за тима на Мигел Кардосо е наказаният бранител Давид Хунка. Това ще постави Хуниор Алонсо на левия бек. В средата на терена Жозабед ще отстъпи мястото си на Фран Белтран. По крилата ще действат Софиан Буфал и Брайс Мендес. Напред ще са един най-резултатният испански голмайстори – Яго Аспас, както Макси Гомес.

В последните 6 двубоя между двата тима са регистрирани две победи за Барселона, две равенства и два успеха за Селта. При последните си 4 пътувания до Каталуня обаче галисийци губят на 3 пъти, допускайки поне 5 гола при тези поражения.

Срещата между Барселона и Селта е в събота (22 декември) от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Бетис и Ейбар е в събота (22 декември) от 14:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Атлетик Билбао и Валядолид е в събота (22 декември) от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Леганес - Севиля

Най-интересният двубой в неделя ще тества възможностите и на третия най-близкостоящ до върха - Севиля. Андалусийци имат тежко гостуване на “Бутарке”, където Леганес обича да изненадва големите (успех на Барселона с 2:1 в края на септември). Мадридчани нямат поражение в последните си 6 мача (2 победи и 4 равенства), докато Севиля загуби точки на два пъти в последните рундове и така изпусна лидерската позиция.

Успехът над коравия Жирона (2:0) донесе доза увереност на южняците, показвайки им, че гонитбата с Атлетико и Барса продължава. Това бе десети пореден успех у дома за отбора във всички състезания през този сезон.

И последното име в списъка от седем - Андре Силва от Милан, който вкарва гол след гол по време на наема си в Севиля.

източник: Gulliver/GettyImages

Аут за домакините са Александър Шумановски, Есекиел Муньос и Микаел Сантос. Алан Ниом и Рубен Перес се завръщат след контузии. Силва и Ниом ще действат като халф-бекове, а в средата на терена ще са Весга, Перес и Родригес. Напред, в схема 3-4-1-2, ще са Карийо и Ен-Несери.

Пабло Мачин няма да може да разчита на Максим Гоналон. Симон Кяер, Евер Банега и Пабло Сарабиа. Алейш Видал е под въпрос. Карисо, Меркадо и Гомес са тримата централни бранители за Севиля. Навас, Амаду, Меса и Ескудеро ще играят в полузащита, а напред – Васкес, Бен Йедер и Андре Силва.

Статистиката показва 4 равенства между двата тима в последните 6 двубоя в Мадрид. Севиля е спечелил едва един успех (от 4 мача) срещу Леганес през новия век на “Бутарке”.

Срещата между Леганес и Севиля е в неделя (23 декември) от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Валенсия и Уеска е в неделя (23 декември) от 13:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Райо Валекано и Леванте е в неделя (23 декември) от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.