Съдът затвори случая с трансплантацията на спортния директор на Барселона Ерик Абидал, информира радио „Cadena SER“.

Преди шест години на французина му беше направена животоспасяваща операция, след като беше диагностициран с рак. След това той продължи футболната си кариера.

През лятото полицията съобщи, че разполага с телефонни разговори на бившия президент на каталунците Сандро Росей, който твърди, че черният дроб е закупен нелегално. Умишлено пък беше представена версията, че донор е братовчедът на играча – Жерар Арман.

Все пак прокуратурата започна разследване на сигналите за трафик органи и фалшифицирани документи около операцията на Абидал. Затова беше обявено, че прокурорите подновяват разследване, а също така ще се иска съдебномедицински анализ за това, че Арман е донор.

След това Националната организация за трансплантации в Испания (ONT) заяви, че се е присъединила към прокурорите, като е поискала разследването да бъде възобновено, дори и да е провела свое собствено през 2012 г. В искането на организацията се казваше, че "всички аспекти на трансплантацията на г-н Абидал трябва да бъдат изяснени веднъж завинаги".

Разследването в крайна сметка не откри информация за евентуален трафик на органи или документална фалшификация. Така съдът затвори случая с трансплантацията на Ерик Абидал.

Съдът подновява разследването срещу Абидал за трафик на органи