Продължават полемиките след драматичния обрат на Реал Мадрид над Алмерия с 3:2 в неделя следобед. Сега съдийската комисия в Испания е отчела две грешки на рефера Ернандес Ернандес, който отговаряше за системата ВАР по време на въпросния двубой.

Gulliver/GettyImages
22 снимки

Тогава главният съдия Франсиско Хосе Ернандес Маесо промени три от решенията, които бе взел на терена, след като бе посъветван от своя видеоасистент да прегледа ситуациите за дузпа в полза на Реал, нарушение при третия гол на Алмерия, заради които той бе отменен, и победното попадение на Винисиус Жуниор.

Според Cadena SER, съдийската комисия, след като е чула огласения вече аудиозапис от комуникацията между двамата съдии, е преценила, че Ернандес Ернандес е допуснал две грешки. Първата се изразява в това, че в ситуацията за дузпа съдията на ВАР се е фокусирал само върху играта с ръка на Каики, която е безспорна, но не е обърнал внимание на главния рефер върху това, че трябва да бъде прегледана цялата ситуация и Ернандес Маесо да прецени дали не е имало нарушения на Антонио Рюдигер и Хоселу.

Втората грешка е, че при попадението на Винисиус, което главният съдия отмени на терена заради потенциална игра с ръка, Ернандес Ернандес се е намесил и е повикал Марес на монитора, при положение че не е разполагал с достатъчно точен кадър, който да доказва, че нападателят е играл с рамо, а не с ръка. Или по друг начин казано в тази ситуация няма доказателства за това, че главният съдия е допуснал грешка. Поради тази причина ВАР не е трябвало да се намесва изобщо.