Нападателят на Барселона Луис Суарес заяви, че два месеца преди да премине на „Камп Ноу“ не е вярвал, че е възможно да заиграе за каталунците.

„Два месеца преди трансферът ми в Барселона смятах, че нямам място в този отбор и не скрих да го кажа. По това време отборът практиваше футбол с много докосвания на топката и много малко свободни пространства. За моя начин на игра това бе немислима промяна. Освен това Лео играеше на върха на атаката като фалшива деветка. Не ми се струваше реално да го изместя от тази позиция. И трето, защото Барса спря да използва типичен централен нападател като Самуел Ето'о. Всичко това ме накара да си мисля, че няма да имам шанс да се наложа. В Ливърпул бях свикнал на по-физически стил на игра, подобен на този в националния отбор на Уругвай. А Барса играеше различно. Всичко ми показваше, че няма шанс да премина в Барселона и да заиграя в този отбор“, коментира Суарес.

„Пере Гуардиола ми се обади да ми каже да бъда спокоен, защото Барселона още ме иска. И Субисарета ми се обади. Спомням си, че плаках, когато говорих с Андони и разбрах, че още ме искат след инцидента с Киелини. Барселона беше голям стимул за мен да се възстановя психически", добави уругваецът.

„Виждах снимки, видеа на отбора, а аз бях затворен в един малък фитнес. Чувствах се зле. Делфина гледаше мачове на Барса и ме питаше: "Тате, защо не играеш с тях?". Обясних й без да я лъжа", призна Суарес.

"Критикували са ме за удари с ръце, за настъпвания, но аз никога не съм говорил как противникът пречи на играта ми. Това са футболни правила и всичко се случва там на терена. Един рита, друг го ритат."

"В началото играех като дясно крило, което е нетипично за мен, макар да съм действал на този пост в Аякс и в Ливърпул. Там Брендън Роджърс говореше с мен да действам по двата фланга, защото Даниел Стъридж беше №9. И аз нямах проблем с това. Но в Барселона треньорът прецени, че ние имахме нужда от промяна за пресирането и смяната на позициите ни с Меси се оказа в полза на целия отбор."

"Като малък играех на улицата с приятелите ми. С Лео Меси сме съседи, живеем почти един до друг и на мен ми стана ясно колко е трудно да си Лео Меси, трябва да го разберете. Нещата, които тй ми е показал на терена и извън него са достойни за възхищение. За всеки централен нападател в света е сбъдната мечта да играе в атака с Меси и Неймар. Те могат да "отворят" противника и да направят разликата. За мен е привилегия да играя с тях. Те играят вълнуващ футбол“, продължи голмайсторът.

"Във всеки мач и всяка тренировка те ме удивляват. На тренировките не играем заедно, разделени сме. И е невъзможно да им вземеш топката. Побеждават те с тяло, със скоростта си. Винаги са крачка пред теб. Ние сме съотборници и приятели. Неймар е забавно момче, което се наслаждава на живота. С Лео е по-различно, защото децата ни ходят заедно на училище, ние сме съседи. Гледам на Лео като на приятел, а не по начина, по който го виждат повечето хора", каза още Луис Суарес.