Барселона спечели за 13-ти път Суперкупата на Испания. Каталунците осъществиха обрат от 0:1 до 2:1, за да победят Севиля в двубоя, който се игра на стадиона в Танжер. Андалусийци поведоха в резултата с гол на Пабло Сарабия, но каталунците изравниха преди края на първото полувреме чрез Жерар Пике. Усман Дембеле донесе победата на Барселона със страхотно попадение в 78-та минута. В последните секунди на срещата Севиля получи правото да изпълни дузпа. Бен Йедер стреля от бялата точка, но Марк-Андре тер Стеген успя да спаси.

Клеман Ленгле и Артур направиха своя официален дебют за Барселона, след като попаднаха в титулярния състав на Ернесто Валверде. Извън състава на каталунците останаха Рики Пуч, Малком, Томас Вермален и Пако Алкасер.

Барселона е отборът, който е спечелил най-много пъти Суперкупата на Испания. Каталунците са триумфирали с трофея 13 пъти. Севиля е печелил само веднъж Суперкупата на Испания.

За първи път победителят в Суперкупата на Испания бе определен в един мач. За първи път мачът за Суперкупата на Испания се игра извън страната – в Танжер, Мароко. За първи път в мач от Испания бе използвана технологията за видеоарбитраж – ВАР.

Барселона имаше превъзходство от самото начало на мача, но Севиля успя да поведе в резултата още с първото си по-сериозно стигане до наказателното поле на каталунците.

Севиля поведе в резултата в 9-та минута, когато Луис Муриел подаде към Пабло Сарабия, който бе оставен непокрит и с много хубав удар вкара топката в долния десен ъгъл на вратата на Тер Стеген. При паса на Муриел към Сарабия бе вдигната засада, но след като главният съдия Дел Серо Гранде провери ситуацията с ВАР, попадението бе признато. 

Лионел Меси отправи хитър удар от малък ъгъл в 15-та минута, но Томаш Вацлик успя да спаси.

Лионел Меси комбинира с Жорди Алба в 18-та минута, а левият бек стреля от добра позиция, но Вацлик отново се намеси и спаси.

Луис Суарес отправи удар в 24-та минута, който не затрудни Вацлик.

Лионел Меси центрира от корнер в наказателното поле на Севиля в 27-та минута, където Клеман Ленгле стреля с глава, но над напречната греда в аут.

Барселона пропусна страхотна възможност да изравни резултата в 37-та минута. След рикошет в крака на Муриел топката попадна в Луис Суарес, който остана сам срещу Вацлик и стреля, но встрани от десния стълб на вратата на Севиля.

Барселона успя да изравни резултата в 42-та минута. Лионел Меси стреля от фаул от дъгата на наказателното поле на Севиля, а топката срещна левия стълб на вратата на Вацлик. След това топката попадна в Жерар Пике, който отблизо не пропусна да вкара в опразнената врата. Играчите на Севиля имаха претенции за засада на Пике и арбитърът Дел Серо Гранде отново се допита до ВАР, а редовността на попадението на защитника на Барселона бе потвърдена. 

Севиля веднага можеше да си върне аванса от един гол. В 43-та минута Луис Муриел направи много добър пробив, след което подаде към Пабло Сарабия, който отблизо стреля, но Тер Стеген демонстрира страхотен рефлекс и успя да спаси.

В последните секунди на първото полувреме напрежението бе пред вратата на Севиля. Усман Дембеле подаде към Лионел Меси, който стреля, топката рикошира в крака на Симон Кяер и премина на сантиметри встрани от десния стълб на вратата на Томаш Вацлик.

Второто полувреме започна с неразбирателство в наказателното поле на Барселона в 53-та минута. След центриране Пике и Тер Стеген не се разбраха, но все пак играчите на Севиля не успяха да се възползват от тази неточност.

Лионел Меси стреля опасно от фаул в 60-та минута, но Томаш Вацлик спаси.

Андре Силва дебютира за Севиля, след като в 60-та минута се появи в игра на мястото на Луис Муриел.

Севиля направи сериозен пропуск в 62-та минута. Евер Банега центрира от корнер в наказателното поле на Барселона, където Франко Васкес стреля с глава, а топката кацна на напречната греда.

Лионел Меси пусна отличен извеждащ пас към Усман Дембеле в 63-та минута. Германецът остана сам срещу Вацлик и стреля, но вратарят на Севиля направи ново чудесно спасяване.

Хесус Навас комбинира с Франко Васкес в 69-та минута, а той стреля коварно от дъгата на наказателното поле на Барселона, но топката премина встрани от левия стълб на вратата на Марк-Андре тер Стеген.

Алеиш Видал дебютира за Севиля, след като се появи в игра в 71-та минута на мястото на Пабло Сарабия.

Севиля организира нова добра атака в 76-та минута. Андре Силва с пета направи двойно подаване с Хесус Навас, който стреля, но право в ръцете на Марк-Андре тер Стеген.

Томаш Вацлик направи невероятно двойно спасяване след удари от близка дистанция дело на Луис Суарес и Лионел Меси.

Барселона осъществи пълен обрат в срещата в 78-та минута след страхотен гол дело на Усман Дембеле. Французинът стреля малко пред границата на наказателното поле на Севиля, след това топката срещна напречната греда на вратата на Вацлик и влетя в мрежата му.

Артуро Видал дебютира за Барселона, след като в 86-та минута влезе в игра на мястото на Усман Дембеле.

Съдията Дел Серо Гранде свири дузпа за Севиля в 89-та минута за нарушение на Тер Стеген срещу Алеиш Видал. Наказателният удар бе изпълнен от Уисам Бен Йедер, но Тер Стеген хвана ъгъла и спаси.

По този начин Барселона за 13-ти рекорден път ликува със Суперкупата на Испания и започна новия сезон с отличие. Трофеят е още по-специален за Лионел Меси, защото е първият, който той вдигна като капитан на Барселона. 

Севиля – Барселона 1:2

1:0 Пабло Сарабия 9'

1:1 Жерар Пике 42'

1:2 Усман Дембеле 78'

Севиля: Томаш Вацлик – Габриел Меркадо, Симон Кяер, Серхи Гомес – Роке Меса, Евер Банега, Франко Васкес, Ескудеро – Хесус Навас, Луис Муриел, Пабло Сарабия

Барселона: Марк-Андре тер Стеген – Нелсон Семедо, Жерар Пике, Клеман Ленгле, Жорди Алба – Рафиня Алкантара, Серхио Бускетс, Артур – Усман Дембеле, Луис Суарес, Лионел Меси