Три седмици след първоначалните разкрития по “случая Негрейра”, испанското министерство на правосъдието потвърди намерението си да повдигне обвинения на Барселона за “продължителна корупция”. Случаят постави сериозно петно върху испанския футбол, макар от лагера на каталунците да полагат сериозни усилия да умаловажат ситуацията и да я “обрисуват” като законна и нормална.

Тя предизвика и доста негативни коментари по отношение на редица местни институции и футболни власти по повод предполагаемото им бездействие

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас потвърди в официално свое изявление, че Барселона не може да бъде изправена пред спортни санкции на местно ниво, тъй като е минал срок на давност от три години за подобен род нарушения. Въпреки това на “Камп Ноу” продължават да имат притеснения относно евентуална реакция на УЕФА след развитието на ситуацията в съдебната система на страната.

Шефовете на Барселона са наясно, че те продължават да са изправени пред сериозна перспектива от изваждане от евротурнирите по член 4.02 от правилника на европейската централа, който гласи: “извършването на дейност, целяща организирането или повлияването на резултат от мач на национално и местно ниво”.

Още повече, че Барселона и УЕФА продължават да са в обтегнати отношения по повод отказа на каталунците да се откажат от проекта за Суперлига, в който продължават да имат водеща роля заедно с Реал Мадрид и Ювентус.