Испанската полиция е арестувала седем души във връзка с отделни расистки инциденти, насочени към Винисиус Жуниор. Четирима от тях били задържани по подозрение, че са провиснали чучело от мост в Мадрид през януари, като униформените разкриха, че трима от мъжете са „радикална група от привърженици от мадридска фракция“, които преди попадали в категорията на „високорискови“. Чучелото било провиснато в сутринта на градския сблъсък за Купата на Краля между Реал и Атлетико, заедно с думите „Мадрид мрази Реал“.

Трима били арестувани във Валенсия във вторник във връзка с расистките обиди по адрес на Винисиус по време на загубата на Кралския клуб от „прилепите“ с 0:1 на „Местая“ в неделя. Реал докладва обидите като престъпление от омраза, докато крилото отговори на случилото се с пост в социалните мрежи, в който каза, че Ла Лига „принадлежи на расисти“. Винисиус бе обект на обидни скандирания от домакинските запалянковци, като мачът във Валенсия бе спрян за десет минути след почивката, след като видимо разстроеният 22-годишен бразилец посочи към съдията кои от феновете на домакините го обиждат на расова основа. В края на срещата той бе изгонен от главния арбитър заради стълкновение с Уго Дуро.

Винисиус е обект на расизъм в последните два сезона, като Ла Лига призова за промяна в испанския закон, в опит да има повече правомощия за санкции в по-ефективната борба с расовата дискриминация. Към момента, първенството може само да идентифицира и докладва случаи на подобни прояви, но ще търси промяна в закона, която ще гарантира й възможността за дисциплинарни мерки.

„Не за първи път, не за втори, нито за трети. Расизмът е нормално нещо в Ла Лига. Първенството смята, че е нормално, Испанската федерация е на същото мнение и опонентите го окуражават. Лигата едно време принадлежеше на Роналдиньо, Роналдо, Кристиано Роналдо и Лео Меси, сега принадлежи на расисти. Красива страна, която ме приветства и която обичам, но и такава, която се съгласи да изнесе репутацията на расистка страна на света. Съжалявам за испанците, които не са съгласни с мен, но днес, в Бразилия, Испания е позната като страна с расисти. За съжаление, за всичко, което се случва всяка седмица, няма начин да го защитя. Примирявам се“, написа нападателят в Инстаграм.

Междувременно, наставникът на Реал Карло Анчелоти заяви, че въпреки проблемите с расистките обиди, Винисиус няма да напусне мадридския колос. „Не смятам, че той ще напусне, защото обича футбола и Реал Мадрид. Винисиус е тъжен. Той не е виновен. Той е жертва, която може да бъде изобразена като виновна понякога, когато хората кажат, че той провокира или говори за поведението си. Не. Нека изясним нещата – Винисиус е жертвата в случая. Искам действия и до момента нищо не е направено. Разтревожени сме от случилото се“, коментира италианският специалист, който добави, че офанзивният футболист е пропуснал днешната тренировка поради лека травма.