Според водещия вестник в Каталуния „Ла Вангуардия“ президентът на Барселона Жоан Лапорта имал възможност да задържи Меси, но е предпочел да го жертва, за да запази шансовете на каталунците да се включат в проекта за Европейска Суперлига.

Както е известно, тази инициатива бе лансирана през пролетта, но в рамките на 48 часа почти всички клубове, заявили първоначално участие, се оттеглиха. От учредителите останаха само Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, които и към днешна продължават да настояват, че проектът е жив.

Gulliver/GettyImages
23 снимки

Междувременно испанската Ла Лига и нейният президент Хавиер Тебас започнаха преговори с инвестиционния фонд CVC Capital Partners за заем, който би стабилизирал финансово клубове, и всеки от тях получи определена сума за текущи нужди. Тези пари биха позволили на Барса да задържи Меси и президентът на каталунците Жоао Лапорта първоначално е обещал на Тебас, че каталунците участват в операцията с CVC Capital Partners.

Според „Ла Вангуардия“ това е станало на среща между Тебас и Лапорта на 27 юли. Президентът на Барса дори настоявал сделката с фонда да бъде сключена максимално бързо, за да може с парите от нея да бъде подсигурен новият договор на Меси. Самият Тебас потвърждава тази информация.

Впоследствие обаче Лапорта е оттеглил подкрепата си за договора със CVC. Причината била партньорството му с Реал Мадрид и Флорентино Перес в проекта за Суперлигата. Както е известно, след обявяването на контракта на Ла Лига с фонда от Реал веднага излязоха с декларация, че не са знаели нищо за подобно споразумение и са твърдо против него. Препъникамъкът в случая е, че проектът La Liga Impulse би направил този за Суперлигата невъзможен.

В допълнение от „Ла Вангуардия“ разкриват как е било съобщено на представителите на Меси за проваления му нов договор. Противно на официалната версия вестникът твърди, че обяд между Лапорта и бащата на Лео изобщо не е имало. Вместо това малко преди уречения час на срещата Хорхе Меси получил обаждане, че подписване на контракта няма да има. Впоследствие чак вечерта се състояла среща между двете страни, на която Лапорта обяснил ситуацията, а бащата Меси обсъдил детайлите по раздялата, включително и парите, които клубът дължи на нападателя - 80 милиона евро.