Много фактори се намесиха в окончателното решение на Френки де Йонг да предпочете да подпише с Барселона. Финансовото предложение на Барселона, пътуването в последния момент на шефовете на каталунския клуб до Амстердам, за да говорят директно с играча и разбира се, мненията на някои хора, на които той има пълно доверие.

Вратарят на Барселона Яспер Силесен и спортният директор на Аякс Марк Овермарс са изиграли решаваща роля при избора на Де Йонг.

Полузащитникът припомни, че е имал разговори със Силесен почти ежедневно.

„Говорих с него за Барселона. Той ме питаше за неща, както и аз него. Яспер ми даде много положителна оценка за клуба и за града. Помогна ми много и ми каза, че нивото на тренировки е много високо, защото в отбора играят най-добрите футболисти. Също така ми каза, че ако дойда в Барселона, ще стана много бърз като играч и това улесни моето решение“, коментира Де Йонг пред клубната телевизия на „блаугранас“.

21-годишният футболист също така призна и за ролята, която е изиграл спортният директор на Аякс Марк Овермарс. Де Йонг разкри, че Овермарс го е посъветвал да избере Барселона.

„Когато Барселона прояви интерес към мен, аз го попитах за отбора и за града. Той ми каза, че е живял там три или четири години и всичко е невероятно – играчите, хората, животът…Той ми каза, че ако имам такава възможност пред себе си, трябва да се възползвам от нея“, добави халфът.

Де Йонг също така подчерта, че Роналд Куман е много внимателен към това, което се случва с неговото бъдеще.

„В нощта преди подписването на моя договор с Барселона се обадих на Куман и той беше много щастлив от избора, който направих“, каза още Френки де Йонг.