Бордът на директорите в Реал Мадрид оповестиха сметките за сезон 2022/2023-а този понеделник и клубът анонсира, че затваря кампанията с положителен баланс в управлението си с печалба от 11,8 милиона евро. Оперативните разходи на „лос бланкос“ възлизат на 843 милиона евро, което е с 16,8% повече от предходния сезон, и за първи път прехвърлят нивата отпреди пандемията (бел.ред – 757 милиона евро през 18/19).

От Реал се похвалиха, че клубът расте във всички бизнес направления, с изключение на приходите от турнирите, които са намалели поради ефекта от отпадането на полуфиналите в Шампионска лига спрямо спечелената титла през миналия сезон. 54% от приходите са посветени на заплатите, като това е драстично по-ниско съотношение на доста европейски клубове, които се разделят с около 70% за заплати.

Шефовете на „лос меренгес“ подчертават с добро поведенеито от маркетинг приходите, както и работата покрай реновирането на „Сантиаго Бернабеу“. Клубът подчертава, че е успял да „затвори“ четирите години от 2019-а до 2023-а, засегнати от пандемията, по добър начин и са минимизирани загубите за разлика от стотици клубове на Стария континент.

„Всичко това се случи се постигна, тъй като се взеха мерки за ограничаване на разходите и подобряване на бизнес плана във всички аспекти“, добавиха от Реал Мадрид.

Работата покрай „Сантиаго Бернабеу“

Всички ремонтни дела покрай обновяването на стадиона на Реал трябва да приключат в края на 2023-а година и неговата активна експлоатация да започне от 1-и януари следващата година. Това ще доведе до драстично повишаване на приходите, което ще почне да се отразява на сметките през този сезон и ще се усети драстично през следващия сезон на „кралския клуб“.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Инвестицията покрай стадиона към 30-и юни тази година възлиза на стойност от 892,7 милиона евро, като през миналия сезон Реал вече използва заема от 800 милиона евро, който поиска, за да завърши работата в два етапа. Новината е положителна за Реал и Флорентино Перес, тъй като клубът ще може да финансира потенциалната сделка покрай привличането на Килиан Мбапе от ПСЖ.