Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас продължи с острите си изказвания и конфронтацията си с Флорентино Перес, като този път отново рязко осъди идеята за създаване на Суперлига.

Проектът за тази лига бе създаден официално преди две години, но на практика се разпадна след два дни, когато повече от тимовете учредители официално се отказаха. Зад проектът продължават да стоят единствено Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, които твърдят, че Суперлигата има бъдеще и те ще продължат да работят за нейното създаване. Тебас, който бе лектор на конгрес под надслов “Защита на европейския футбол за всички”, обаче се противопостави остро, както го е правил не веднъж.

“Допреди две години можех да говоря свободно с Флорентино Перес, но вече не мога. Мога да комуникирам с други хора от клуба, но знам какво мисли той за европейския футбол. Суперлигата не е концепция със спортен формат. Ние се фокусирахме върху фактът, че няма изпадащи и влизащи, но истината е, че Суперлигата е просто за големите клубове с най-много ресурси, които искат да управляват футбола. Това е, което те искат, просто да контролират всичко и да решават как се разпределят парите. Това е идея още от 2000 година, когато отново начело бе Флорентино Перес. Това е негова мания още от тогава. През 2000 година беше създаден Г8, после с Г14, а впоследствие асоциацията на клубовете. Това не е спортен модел, а модел, който е създаден, за да управлява футбола. Това са най-богатите клубове. И трябва да застанем ясно срещу това,” обясни президентът на Ла Лига.

След това той продължи, като заяви, че УЕФА трябва да бъде подкрепена, но в същото време трябва да бъде проведен разговор за бъдещето на националните лиги.

“Европейският футбол има две големи предизвикателства пред себе си: едното е Суперлигата, а другото е икономическата устойчивост. УЕФА е единствената институция, която може да разреши предизвикателствата в тази борба. В тази битка ние подкрепяме УЕФА. Националните лиги се разпадат. Какво се случва с нас? Клубовете, които играят в европейските турнири, получават пари, а тези, които не играаят, взимат много по-малко пари. Резултатът от това е, че вътрешните лиги стават по-неконкурентноспособни. Това изкривяване означава, че в средносрочен план лигите вървят надолу,” смята още Тебас.

Шефът на Ла Лига не се изказа особено ласкаво и за новия формат на световното клубно първенство, който бе оповестен от ФИФА.

“Световното клубно първенство бе измислено от ФИФА, но те не са говорили с никое първенство. Те взеха месец юни като богове и казаха “този месец е за нас на всеки четири години, а останалите дори няма да ги питам.” Но в същото време ще ходят същите отбори, защото във ФИФА си направиха коефициенти. Това е ФИФА, която е защитник на спортната меритокрация. Но не, те направиха коефициенти, за да могат да прибират повече за ФИФА,” завърши Хавиер Тебас.