Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас обяви, че Барселона ще престане да бъде голям европейски клуб, ако играе в каталунското първенство.

Тебас е категоричен, че лигата няма да промени часа на мача между Барселона и Лас Палмас, който е насрочен за 1 октомври от 17:15 часа.

В същия ден в Каталуня ще се проведе референдум за обявяване на независимост от Испания.

„Няма да променим часа на провеждането на мача заради едно нелегално събитие. Конституционният съд излезе с решение, че референдумът е незаконен. Това е един нормален ден. Ако става дума за безопасност, ще трябва да се обърнем към държавните органи, но за нас не се е променило нищо“, коментира Тебас.

Тебас бе категоричен, че ако Каталуня обяви независимост, отборите няма да могат да участват в испанското първенство.

„Нашите очаквания са този процес да не бъде задвижен. Все пак, ако това стане факт, каталунските отбори няма да могат да участват в Ла Лига. Това е един незаконен процес, който ще трябва да бъде тълкуван от ЕС, но при всички положения каталунските отбори няма да могат да участват в испанското първенство“, добави шефът на лигата.

Готвят се грандиозни промени в Примера дивисион

„Надявам се, че ситуацията ще бъде възстановена, защото Испания е държава на закона, а незаконните действия не могат да продължат напред. Притеснен съм от това, пред което може да бъде изправен отбор като Барселона, а и всички останали клубове от региона. Мисля, че едно каталунско първенство ще бъде малко или много като холандското. Клубовете няма да получат същите пари за телевизионни права, които получават в момента. Барселона няма да бъде голям европейски клуб, какъвто несъмнено е в момента“, каза още Хавиер Тебас.