Старши треньорът на Барселона - Шави Ернандес, коментира победата на неговия отбор с 4:2 срещу Еспаньол в гостуването от 34-ия кръг на Ла Лига, което подсигури титлата в испанския шампионат за “блаугранас”.

“Чувствам се страхотно. Добре свършена работа. Всичко започна през миналия юли и десет месеца работихме, дадохме жертви. Феновете и клубът заслужават тази титла. Спечелихме шампионата във фантастичен мач. Бяхме страхотни. Работата, която свършихме, не се оценява достатъчно, но това е Барса, знам как работи всичко тук. Минах през това, когато бях играч. Спечелването на Ла Лига ни дава увереността , че нашият проект се развива правилно. Имаме още много работа за вършене. В някои мачове бяхме страхотни, мисля, че показахме, че сме единен отбор. Искаме да спечелим последните четири мача от сезона. Целта е постигната и това е страхотно. Определено ще отпразнуваме това първо с играчите, а след това и със семействата си“, каза Чави, цитиран от испанския вестник “Марка”.

Треньорът на каталунците коментира и реакцията на феновете на Еспаньол, които нахлуха на терена след последния съдийски сигнал и опитаха да се саморазправят с играчите на шампионите.

“Да празнуваме победа е хубаво, но разбирам, че не сме у дома и не трябва да бъдем неуважителни. Знам, че е много трудно да се сдържаш, но казах на играчите, че най-доброто, което могат да направят, е да напуснат терена възможно най-бързо”, каза още Чави.

Спечеленото отличие бе първо за Чави като треньор на отбора и се превърна в номер 99 във витрината на славната история на каталунския клуб. В своята история “блаугранас” са триумфирали вече 27 пъти като шампион на Испания, 31 пъти са вдигали Купата на Краля, 2 пъти са ставали носители на Купата на лигата, 14 пъти са печелили Суперкупата на Испания и още 3 пъти са взимали Купата Ева Дуарте.

Каталунците имат и още 22 отличия на международната сцена. От тях 5 са титли на Европа - 1 път в епохата на КЕШ и още 4 пъти в годините, когато турнирът вече се провеждаше във формата Шампионска лига, както и още четири Купи на носителите на купи (днешният турнир Лига Европа), три Купи на панаирните градове, пет Суперкупи на Европа, две Латински купи и три пъти са завоювали Световното клубно първенство.