Шави Ернандес заяви в сряда, че „очаква с нетърпение да се завърне у дома“ и се надява Барселона да постигне споразумение с Ал Сад „в следващите няколко часа, може би дни“, за да се завърне в клуба като старши треньор. Бившият испански национал е първи избор за заместник на Роналд Куман, но има още две години до края на действащия договор с катарския клуб, където застана начело през 2019.

„Двата клуба са в разговори и ситуацията трябва да бъде разрешена. Очаквам с нетърпение да се завърна у дома, може да си представите, но е въпрос на уважение. Имам договор и двата клуба трябва да постигнат споразумение. Много съм развълнуван да се върна у дома и още повече да бъда треньор на Барселона, което е огромна отговорност, но съм много ентусиазиран и мотивиран“, каза Шави след равенството 3:3 с Ал Духаил.

Той допълни, че има „малка откупваща клауза“ в контракта му с Ал Сад, която според информациите е на стойност около 5 млн. евро. Той е оптимист, че ще се стигне до договорка.

„Много съм позитивен, такъв човек съм. Бях много ясен в исканията и желанията си. Мисля, че е въпрос на часове, може би дни. Те знаят моята позиция, надявам се всичко да бъде финализирано“.

Барселона изпрати вицепрезидента Рафа Юсте и футболния директор Матеу Алемани в Доха за разговори в сряда, но клубният президент Жоан Лапорта не пътува с тях. Алемани и Юсте изгледаха двубоя с Ал Духаил от трибуните. По-рано в сряда, изпълнителният директор на Ал Сад Турки Ал-Али публикува изявление, в което заяви твърдата позиция на клуба да не се разделя с Шави.

Очаква се наставникът на резервния тим на Барса Сержи Бархуан да остане начело на тима за съботния мач със Селта в Ла Лига, като Шави евентуално ще застане начело след паузата за националните отбори. Официалният му дебют на треньорското кормило в клуба може да бъде градското дерби срещу Еспаньол на 20 ноември на „Камп Ноу“. 41-годишният специалист се присъедини към Ал Сад като играч през 2015, след като изигра 767 мача за Барселона. Той спечели осем титли на Ла Лига и четири пъти Шампионската лига с каталунците, като е считан за един от най-великите играчи в историята на „блаугранас“.