Легендата на Барселона Шави Ернандес даде дълго интервю пред "Мундо депортиво" по повод предстоящото на 23 декември Ел Класико срещу Реал Мадрид. Бившият испански национал се върна към първите си спомени от най-голямото дерби в Испания. „Куман отбеляза от дузпа, а Просинечки изравни за Реал, точно когато Дрийм тиймът започваше”, заяви бележитият плеймейкър, който е футболистът на „блаугранас” с най-много участия в челния сблъсък между Барса и Реал (42, само Маноло Санчис от Реал има повече - 43).

Ел Класико: 983 милиона на терена

Барометърът на Ел Класико

- Как се чувствате преди утрешния мач?
- Настроен съм оптимистично. Смятам, че Барселона е по-добър от Реал Мадрид, макар и те да спечелиха титлата през миналия сезон, а това винаги вдъхва увеереност. Смятам, че е по силите на Барса да изиграе добър мач и да спечели. Отборът е способен да диктува темпото на срещата, защото треньорът Валверде даде много баланс. В последните мачове халфовете на Барса участват повече в играта, което значи, че той иска да държим топката и да доминираме. Мадрид ще опита нещо сходно, защото разполага с играч като Иско, но вярвам, че Барса, предвид играчите, с които разполага, ще владее повече кълбото, а статистиката сочи, че който държи повече топката в Ел Класико, има повече победи.

- Как Ви се струва отборът?
- Виждам един много добър Меси, един добър Суарес, а в даден етап Жорди Алба също беше впечатляващ. Жалко е само за контузията на Умтити, който преди това беше най-добрият защитник в Европа, ала Вермален също е на ниво. Позитивен съм, защото когато гледам Барса да играе, това ми създава добри чувства.

- Дали този отбор на Барса Ви убеди за Валверде? Разбирате ли философията да се печели дори когато играта не е красива?
- Какво щеше да се случи, ако той беше загубил 3 мача поред, в които отборът бе играл изключително добре, какво щяха да кажат хората? Резултатът е витален, той е много важен. Всичко може да бъде подобрено и да стане отлично, но Барса се намира в много добра форма. Виждам доминиращия Барселона, който играе солидно в много фази от играта. В защита те придобиха стабилност, има добър баланс в тази линия. Смятам Валверде за много подготвен наставник и считам, че той вижда нещата много ясно, а оттам и отборът го прави. Те се забавляват на терена. Затова съм позитивно настроен преди дербито.

Зидан е кралят на Ел Класико

- А когато разполагаш с Меси е по-лесно да бъдеш оптимист, предполагам…
- Да, точно така. Меси изглежда така, сякаш всяка година става по-добър, сякаш във всеки следващ мач се представя по-силно. Прави все повече неща на терена, винаги изненадва, способен да сътвори всичко. Меси е разпятието за Реал през последните 10-15 години, те винаги страдат много. Това важи не само за Реал, но при тях случаят е особен. „Бернабеу” има дълбок респект спрямо Меси, защото той правеше разликата през последните години. Винаги вкарваше голове и правеше каквото си поиска. Ако Меси е вдъхновен, Барса има огромен шанс да спечели Ел Класико.

Срещу Барса в Мадрид Кристиано може само от дузпа

- Вие много пъти сте казвали, че го считате за най-добрия в историята. Какво смятате би казал Кристиано за него?
- Е, все пак говорим за Ронадо. Неговият характер го изведе до това да спечели 5 пъти „Златната топка”. Това е хубаво за него. Вярвайте ми, когато ви казвам, че той отне много „Златни топки” от Меси, което е немислимо за всички нас, които вярваме в колективния футбол, в ДНК-то на Барса и тази философия. Ние разбираме, че Меси е най-добрият в историята, но Кристиано заслужава много възхищение за всичко, което е направил. Той смята, че е най-добрият на света, вярва в това и има характер на победител. За мен обаче спор по този въпрос не съществува.

- Отличихте Жорди Алба. Съгласни ли сте, че напускането на Неймар има позитивен ефект върху него?
- Когато един футболист напусне, а друг дойде на неговото място, винаги има позитиви и негативи. В случая на Жорди Алба той намира повече простраства и може да се включва по-често в атака. Ако това се случи, Андрес Иниеста или Андре Гомеш покриват зоната му. Когато играеш с Меси и Луис Суарес в атака, е логично да има повече пространства за Алба отляво и Серхи Роберто или Семедо отдясно. Това си личи все по-ясно, а когато Меси държи топката, Алба разполага с перфектния тайминг, за да атакува от втора линия. На практика при последните голове асистенциите идваха от Меси, Алба и Суарес. Жорди се разбира чудесно с Лео и това е фундаментално за отбора. Жорди е един интелигентен чичко, победител, който играе в най-силния отбор на планетата.

Шави: Барса трябва да привлича само играчи със своето ДНК

- Дали Тер Стеген Ви изненадва?
- Не, защото когато беше привлечен, вече виждахме огромния му потенциал. Той натрупа увереност, а при играта с крака няма равен в целия свят. Спасяванията, които направи в последно време, спасиха доста точки за отбора, затова го нареждам сред тримата най-добри вратари на планетата.

- А представянето на Паулиньо, който беше толкова критикуван при пристигането си?
- Той е футболист, който се отличава. Ако беше на 18 години, нещата щяха да изглеждат различно. Той има договор, национал е на Бразилия и има доста опит от други първенства. Знае какво прави, интелигентен е и не играе твърде сложно. Винаги се появява там, където е нужен, играе опростено и взаимодейства добре с останалите. И преди съм го казвал – ако Реал Мадрид бе подписал с него, нямаше да се чуят никакви критики там. В Барса понякога сме твърде експресивни. Вижте обаче представянето му – той има 6 гола, донесе победата срещу Хетафе. Определено има качествата да играе в Барселона и го показва.

- За решението на Масчерано какво мислите?
- Първо и преди всичко, Масчерано е играч за пример. Той е образец за поведение, професионализъм, лидерство… Това, което той е постигнал, трябва да бъде еталон за всички чужденци, които някога ще играят тук. Затова трябва да уважим неговото решение. Ако иска да си тръгне сега и да донесе пари на клуба, значи го е заслужил. Винаги е бил за пример в съблекалнята за младите играчи, за чужденците, които ще трябва да следват стъпките на футболисти като него, Абидал, Дани Алвеш, а сега и Ракитич. Масчерано е очевидният пример, за чужденец, който се адаптира, който бе скромен и работеше като пълен професионалист. Ако ще си тръгва сега, това ще е негово решение.

- Как се случи раздялата с Неймар? И Вие ли научихте за това на сватбата на Меси?
- Да, всички разбрахме там, той ни обясни, че е планирал да си тръгне. Изненада ни доста, но както при Масчерано, трябва да уважим избора му. Неймар донесе много пари на клуба, а той се възползва от това и взе играч като Дембеле. Решението си беше на Неймар, клаузата беше платена, а Барса загуби футболист. Макар че както казах вече, това може и да донесе някакви ползи в краткосрочен план, но в крайна сметка Барселона се лиши от играч, който умееше да прави разликата и това се усеща. Барса обаче е над всичко, и преди е имало изграждане наново. Вижте как се справя сега отборът в първенството и Шампионската лига. Неймар си остава необикновен играч. Сега е там, където иска да бъде, а ние трябва да се съобразим с това.

- Вие бихте ли привлекли Коутиньо?
- Той се доближава най-много като качества до Неймар, способен е да се впише в Барселона. Коутиньо е играч, който попада в сметките. Същото важи и за Гризман, около когото също се шуми. Това са играчи от топ класа.