Треньорът на Барселона Шави даде традиционната си пресконференция пред утрешния двубой за Купата на Краля срещу Линарес Депортиво. Той коментира една от най-горещите ситуации в последните дни - тази с Усман Дембеле и отказа му да поднови своя контракт.

“Вече му казах, че очаквам да направи усилие. Ситуацията няма как бъде по-добра за него, но да видим какво ще реши. Надявам се да направи това усилие, след което да вземе решението. Аз съм спокоен и чакам да видя какво ще стане, защото нещата не зависят от мен, а от него и клуба. Дембеле трябва да помисли за себе си и своето бъдеще”, обясни треньорът.

Президентът на каталунците Жоан Лапорта изрази своето твърдо мнение, че Барселона ще се завърне сред най-големите тимове в Европа и че могат да се борят наравно с останалите тимове на трансферния пазар, въпреки трудностите във финансово отношение. Това мнение бе споделено и от Шави пред медиите този следобед.

“Целта е да се завърнем. Бяхме девети, сега вече сме пети. Крачка по крачка искаме да се завърнем там, където искаме да бъдем. Феновете си отдъхнаха, когато видяха играч като Феран Торес да идва при нас по време на зимния трансферен прозорец. Продължаваме да работим здраво. Просто трябва да следваме пътя, който е зададен от президента. Споделям неговия оптимизъм, защото имаме сходни характери. Харесвам неговата амбиция, той е много смел мъж. Продължаваме да работим и вече сме близо до Шампионската лига. Няма да е лесно, но ще продължим да се трудим, за да върнем Барселона там, където принадлежи”, коментира Чави.

След това бившият полузащитник обясни какви са очакванията му от утрешния сблъсък с Линарес Депортиво за Купата на Краля от 20:30 българско време.

“Очаквам труден мач, защото всичко трябва да се реши в една среща. Те са добър отбор с добър треньор и се справят качествено при преминаването в различните фази на играта. Знаем колко са трудни този тип мачове и как понякога малките отбори са поставени в по-добра позиция. Ние сме фаворити и трябва да победим, а те ще са много мотивирани. Нашата цел е да вземем трофея и ще дадем всичко от себе си”, завърши Чави.