Отборът на Шахтьор Донецк победи Барселона с 1:0 в мач от Група "H" на Шампионска лига. Украинците поведоха след гол на Данило Сикан в 41-ата минута. Това бе и единственото попадение в срещата.

Така каталунците остават на върха с 9 точки, но и мач повече от Порто, който е втори с 6 пункта. Същият е и активът на Шахтоьр, като тимът продължава да мечтае за преминаване на груповата фаза.

Gulliver/GettyImages
24 снимки

Очаквано каталунците поеха контрола над топката още от старта на срещата. В 9-ата миунта Илкай Гюндоган опита изстрел от границата на наказателното поле, който обаче прелетя встрани от целта.

Шест минути след това се откри не лоша ситуация пред Матвиенко, който проби отляво и стреля. Ударът му обаче срещна коляното на Тер Стеген.

Две минути по-късно пък Рафиня си пробва късмета с изстрел от дистанция, който мина над напречната греда.

В 41-ата минута Судаков пусна невероятен диагонален пас. Отдясно пое Гочолеишвили, който прати добро центриране към Сикан. Нападателят надскочи защитник на Барселона и стреля с глава, а ударът му се оказа неспасяем за Тер Стеген.

Две минути след подновяването на играта добър шанс се откри пред Феран Торес. Той нахлу в наказателното поле на противника, нагласи си топката на десния крак и стреля. Ударът му обаче не бе точен.

Малко след това Шахтьор се впусна в бърза контраатака, която завърши с удар на Матвиенко, но от малък ъгъл. Стражът на каталунците се справи този път. В 57-ата минута подобно положение се откри и пред Сикан, който остана очи в очи с Тер Стеген, но не успя да преодолее вратаря на Барселона.

В 67-ата минута Ламин Ямал, който влезе от пейката, бе близо до гола. Младежът успя да стреля с глава след центриране на далечната греда. Изстрелът му обаче не затрудни Ризник, тъй като мина встрани от целта.

Каталунците имаха сериозни претенции за дузпа заради игра с ръка в 82-ата минута. Ламин Ямал проби отдясно и опита центриране, което според него се спря в ръката на противников играч. Главният съдия обаче остави играта да продължи.

Пет минути след това 18-годишният Невертон бе изведен отляво, проби в наказателното и стреля. Хубавият му шут порази далечния ъгъл на вратата, но радостта на Шахтьор бе кратка, тъй като беше отсъдена засада. 

В продълженията Левандовски също пробва с глава, но ударът му рикошира в тялото на защитник. Отново гостите поискаха дузпа, като ситуацията бе проверена от ВАР, но наказателен удар нямаше. 

FT Шахтьор Донецк - Барселона 1:0

1:0 Данило Сикан 41'

Съставите на двата отбора:

Шахтьор Донецк: Ризник, Гочолеишвили, Бондар, Ракицкий, Матвиенко, Степаненко, Крискив, Судаков, Зубков, Невертон, Сикан

Старши треньор: Марино Пушич

Барселона: Тер Стеген, Кансело, Араухо, Кристенсен, Алонсо, Ромеу, Гюндоган, Гави, Рафиня, Левандовски, Торес

Старши треньор: Шави Ернандес