Барселона допусна първа загуба от началото на сезона, след като отстъпи с 1:2 при визитата на последния в класирането Леганес в мач от шестия кръг на Ла Лига. Поражението показа недостатъците, които каталунците имат в началото на сезон 2018/19. Отборът изпитва недостатъци в защита, липса на индензивност и дисбаланс в халфовата линия, аспекти, които Валверде трябва да се опита да промени.

Това, че Реал Мадрид не се възползва от загубата на Барселона и загуби с 0:3 от Севиля на „Рамон Санчес Писхуан“ не е утеха за Барселона. Каталунците пропуснаха идеалната възможност да бъдат едноличен лидер в класирането и да поставят преките си конкуренти под напрежение.

Срещу Леганес, Барселона се сблъска с реалността и ще трябва да преодолява проблемите в движение, защото на отбора му предстоят все по-сериозни мачове.

1. Непростими грешки в защита

Барселона видя как Леганес не само заличи пасива си, но и осъществи пълен обрат само за няколко секунди. Отборът на Пелегрино не се нуждаеше от много, защото каталунците допуснаха много груби грешки в защита, които оставиха Тер Стеген без никакъв шанс. На „Бутарке“ стана ясно, че Пике и Томас Вермален не се намират в добър синхрон, а несъответствията в защитата на Барселона бяха изключително много. Барселона допусна 7 гола в 6 мача от началото на сезона, като през целия минал сезон отборът получи 29 гола в 38 мача. Много от головете, които каталунците допускат идват след индивидуални или колективни грешки, а не заради успеха на съперника.

2. Дисбаланс в центъра на терена

Ернесто Валверде все още не може да намери нужната формула в халфовата линия на отбора, която да позволи на Барселона да играе така желания футбол, с който да контролира скоростта и да диктува събитията. Бускетс не може да наложи тактическия си критерий, защото му липсва достатъчно подкрепа от съотборниците си, за да покрие толкова много квадратни метри. Все още липсва блясъка в играта на Ракитич, който трудно успява да възстанови позицията си. Това не е никак маловажно. Валверде също така все още не може да намери идеалното място на Коутиньо на терена, за да може отборът да извлече максимума от бразилския футболист.

3. Малък принос на новите попълнения

Новите попълнения на отбора все още имат малък принос към представянето на отбора от началото на сезона. Артур Мело и Артуро Видал получават все още твърде ограничено игрово време. Денис Суарес дълго време се възстановяваше от контузия. Играчи с много различни характеристики, които могат да дадат много по-голям контрол. Интегрирането на Малком бе забавено от контузии, но за сметка на това Усман Дембеле преоткри играта си. Мунир Ел Хадади така и не се възползва до момента от редките шансове, които получава. В защита Клеман Ленгле също до този момент е с ограничено игрово време.

4. На Барселона липсва реакция

Освен липсата на тактически аспекти в играта на Барселона, на каталунците им липсва реакция в определени ситуации, което се оказва разочароващо. Равенството 2:2 срещу Жирона изглежда като симптом след поражението от Леганес. Меси и компания до този момент не могат да намерят формулата за осъществяването на обрати и демонстрирането на реакция. Липсата на ресурс от страна на Барселона се оказва изненадващ.

5. Липса на интензивност

Вярно е, че Барселона можеше да поведе с 2:0, ако след удара на Лионел Меси топката не бе спряла в напречната греда. Анализите можеха да бъдат много различни, но би било недалновидно да не се възприеме липсата на интензивност в играта на отбора. Високата преса след загубата на топката е едно от любимите оръжия на отбора на Барселона, когато каталунците се намират в оптимално състояние, заедно с бързото движение на топката и използването на свободни пространства.

6. Формата на някои играчи

Някои играчи като Самюел Умтити, Иван Ракитич, Жерар Пике, Серхио Бускетс и Луис Суарес не се намира в добра форма.

7. Грешките на Ернесто Валверде

Известно е, че Ернесто Валверде е консервативен във взимането на решения, когато става дума за прилагане на ротации и управление на промените, което поражда усещането, че доверието му в състава е ограничено. Вярно е, че когато гласува доверие на някои от резервите, техният принос е незначителен. Но ако Артур Мело, Малком, Лангле, Денис Суарес и Артур Видал не получат достатъчно възможност, едва ли ще могат да демонстрират най-доброто, на което са способни.