Барселона започва нов етап. Луис Енрике бе старши треньор на отбора за период от три години, а сега е сменен от Ернесто Валверде.

Вестник „Marca“ отбелязва седемте предизвикателства пред новия старши треньор на каталунците:

1. Да върне световната доминация на Барселона. През последните години каталунците загубиха позиции. Въпреки че в редиците на отбора е най-добрият играч в света, Барселона вече не е световният номер. Основната цел на новия треньор е да върне отбора на световния връх.

2. Да гарантира оставането на Андрес Иниеста. Капитанът постави под съмнение подновяването на своя договор с Барселона, тъй като през изминалия сезон игра много по-малко от очакваното под ръководството на Луис Енрике. Валверде трябва да го убеди да остане, тъй като е важен футболист за отбора. Новият треньор трябва да убеди Иниеста да поднови своя договор за още две години.

3. Да намали зависимостта на Барселона от тризъбеца в атака. През последния сезон под ръководството на Луис Енрике отборът бе изключително зависим от представянето на тримата нападатели. Това струва скъпо на Барселона. Каталунците загубиха своя стил на игра от зависимостта от тризъбеца.

4. Вярата в Ла Масия. Един фундаментален аспект от работата на Валверде. През последните години вкарването на юноши в първия състав бе сведено до минимум. Валверде трябва да покаже, че има доверие на юношите от Ла Масия и да ги вгради в първия тим, както направи в Атлетик Билбао.

Валверде: Имам идеи какво трябва да променя в Барселона

5. Да управлява фактора „Меси“. Само след няколко дни Лео навършва 30 години. Ще бъде от решаващо значение минутите игрово време, които аржентинецът ще запише. Валверде ще трябва да дозира без напрежение престоя на Меси на терена по време на мачовете на Барселона.

Валверде нахлу в каталунската крепост

6. Да си създаде положителен образ. Треньорът на Барселона на практика се явява и като говорител на отбора с четирите си пресконференции в седмицата. Клубът иска да затвори главата „Луис Енрике“, който си предизвика доста проблеми с медиите в последно време. Валверде ще трябва да успокои отношенията с журналистите.

7. Да подобри защитата на отбора. Барселона е отбор, който атакува и вкарва много голове, но в същото време допуска много грешки в защита. Отборът на Валверде трябва да бъде много по-добре окомплектован в защита. Защитата започва от атаката. Валверде трябва да превърне силните единици в нечуплива сплав.