Да бъдеш треньор в Реал Мадрид не е никак лесна работа. Рисковете са зад всеки ъгъл, а уволнението е тъмна сянка, която не се отлепя от гърба на всеки начело на "белите".

По време на своите два етапа в Реал Мадрид (2000/2006 г., 2009 г./ до момента) Флорентино Перес е назначил 13 треньори, като само един от тях - Висенте Дел Боске, завършва договора си (през 2003 г.).

На бойното поле сега е аржентинецът Сантиаго Ернан Солари, за когото в средата на ноември бе обявено, че остава начело до 2021 г. Задачата за него обаче е максимално трудна. До момента той е постигнал 7 победи в 8 мача във всички турнири, но след загубата от Ейбар (0:3), при гостуването на "Ипуруа", критиците незабавно се появиха и пожелаха главата му.

Статистиката сочи, че по време на втория период на Перес като президент, няма наставник, който да изпълнил договора си докрай.  

Рафаел Бенитес

източник: Gulliver/Getty Images

Всичко започна с Маурисио Пелегрини. В началото на сезон 2009/2010 г. той парафира договор за два сезона, но остана на "Бернбаеу" само в един. Точката на замръзване за него бе отпадането за Купата на краля и загубата от Алкоркон с 4:0.

Следващият в списъка бе Жозе Моуриньо. Той пристигна в Мадрид като актуален носител на Шампионската лига с Интер и амбициите бяха свързани с това да бъде спряна доминацията на Барселона в шампионата, както и да се спечели "Десетата" Европкупа. Моуриньо парафира за 4 години, но престоя само три. След спечелването на титлата през 2012 г. от клуба обявиха удължаване на контракта за нови два сезона, но пътищата на двете страни се разделиха само няколко месеца по-късно.

Начело застана Карло Анчелоти - човекът, който донесе "Десетата" за Реал. Той напусна ПСЖ и подписа договор с "Кралския клуб" до лятото на 2016 г. След спечелването на Шампионската лига през 2014 г. Анчелоти претърпя крах през следващата кампанията, когато Барса завоюва требъл. Това провокира смяната му през лятото на 2015 г. и идването на Рафа Бенитес.

Испанецът трябваше да остане в столицата на Испания до 2018 г., но си тръгна само 6 месеца след идването си. Погромът за него бе претърпян на "Бернабеу" срещу Барселона след 0:4.

В първите дни на януари 2016 г. начело застана френцузинът Зинедин Зидан. В началото той бе временен вариант, но през август 2017 г. вече бе подписал до лятото на 2020 г. След спечелването на третата Купа на Европа през май 2018 г. Зидан сам реши да напусне клуба и да си вземе почивка.

Жулен Лопетеги

източник: Gulliver/GettyImages

Последвалите събития са ясни на всички - назначен бе тогавашният национален селекционер Жулен Лопетеги с договор до 2021 г. Това провокира изгонването му от националния отбор часове преди началото на Мондила в Русия, тъй като местната федерация сметна за неморална сделката между Реал и специалиста зад гърба на всички. Престоят на Лопетеги започна кошмарно - със загуба в двубоя за Суперкупата (2:4) от Атлетико Мадрид, и завърши само пет месеца след началото. 

Видимо пред Сантиаго Солари стои огромно препятствие. Светлата му усмивка обаче явно знае формулата за пробиване на път през мрака.