Реал Мадрид победи с 4:1 Валенсия в дербито на 21-ия кръг на Примера дивисион. По два гола за "кралете" вкараха Карим Бензема (43- дузпа, 88) и Винисиус (52, 61), а Гонсало Гедеш (76) се разписа за гостите. Страхотен мач изигра бразилецът Винисиус, който развинти отбраната на "прилепите" и заслужено бе избран за играч на срещата. Той вече има 12 гола от началото на сезона в Ла Лига, Бензема е с 16. Убедителният успех върна Реал Мадрид на победния път след изненадващата загуба с 0:1 в предишния кръг от Хетафе. 
Изненадващо двубоят започна с по-активна игра на "прилепите", които се задържаха в половината на домакините в началните мунити. Първата опасност в мача обаче бе пред вратата на Валенсия, след като центриране на Кроос от фаул в 6-ата минута бе зесечено от Едир Милитао. Стражът Силесен обаче внимаваше и отрази удара му. Шест минути по-късно Уго Гиямон стреля с глава, но твърде слабо и не затрудни Куртоа. 
 
В 16-ата минута Гонсало Гедеш получи топката с гръб към вратата и въпреки че бе далеч от голлинията, шутира изненадващо и на Куртоа се наложи да плонжира, за да спаси. Малко след това Винисиус от добра позиция с глава прати топката в аут. Страхотен пробив отляво на Винисиус в 29-ата минута внесе смут в отбраната на Валенсия, но ударът му беше блокиран. Секунди след това Силесен показа чудесен рефлекс, избивайки с крак удар на Марко Асенсио отблизо.  

Реал Мадрид Валенсия

източник: sofascore.com

Натискът на Реал продължи и поредната хубава атака в 31-ата минута завърши с удар с глава на Каземиро, който обаче не намери очертанията на вратата на гостите. Карим Бензема в 35-ата минута бе близо до откриване на резултата, след като изненада стража на "прилепите" с шут от дъгата на наказателното поле, но топката мина покрай левия стълб. Напречната греда пък попречи на Лука Модрич да изведе "кралете" напред в 40-ата минута, когато страхотният му шут разтресе рамката на вратата на гостите. 
 
Логичното се случи в края на първата част. Каземиро бе съборен от Омар Алдерете в наказателното поле и реферът без колебание посочи бялата точка. Дузпата бе превърната в гол от Карим Бензема с майсторско изпълнение в горния десен ъгъл на Силесен. 

В 52-ата минута Бензема и Винисиус скриха топката от бранителите на съперника, за да се стигне до втори гол. "Прилепите" бяха матирани от бързината и агресията на бразилеца, който нямаше как да сгреши, изскочил очи в очи със Силесен - 2:0 за Реал.

Домакините започнаха да се забавляват, а всяко отиграване на Винисиус бе като част от футболна самба. Точно той се оказа на точното място в точния момент, довкарвайки пред голлинията избита от Силесен топка след силен шут на Марко Асенсио за 3:0 в 61-ата минута.

След третото попадение футболистите на Валенсия погледнаха по-смело към вратата на Куртоа и бяха близо до гола на два пъти в рамките само на минута. И в двата случая бе замесен Даниел Вас, който най-напред шутира от дистанция, но белгийският страж на Реал изби с невероятна намеса. При последвалия корнер пак Вас се оказа на стрелкова позиция, но този път не намери очертанията на вратата.  

Тандемът Бензема - Винисиус отново бе неуловим в 74-ата минута, а Асенсио се оказа на върха на атаката. Той обаче се забави и ударът му беше блокиран. 

Надеждите на "прилепите" се върнаха в 76-ата минута, когато Гонсало Гендеш намали резултата. Гостите получиха правото да изпълнят дузпа, след като Маркош Андре бе задържан от Ферлан Менди. Ударът на Гендеш от бялата точка бе спасен от Куртоа, но топката се върна при португалеца и той я насочи във вратата. 

Две минути преди края вездесъщият Бензема сложи точка на спора с четвърто попадение. Резервата Дани Себайос изведе Менди на левия фланг, който без забавяне намери френския нападател около точката на дузпата. Капитанът на Реал овладя технично и с хирургическа точност прати топката в долния ляв ъгъл на Силесен за 4:1.

 

РЕАЛ МАДРИД - ВАЛЕНСИЯ 4:1

1:0 Карим Бензема (43-дузпа)
2:0 Винисиус (52)
3:0 Винисиус (61)
3:1 Гонсало Гедеш (76)
4:1 Карим Бензема (88)


РЕАЛ МАДРИД: 1 Тибо Куртоа, 17 Лукас Васкес, 3 Едер Милитао, 4 Дейвид Алаба, 23 Ферлан Менди, 14 Каземиро, 8 Тони Кроос, 10 Лука Модрич, 11 Марко Асенсио, 20 Винисиус, 9 Карим Бензема-к
Треньор Карло Анелоти

ВАЛЕНСИЯ: 13 Яспер Силесен, 24 Кристиано Пичини, 15 Омар Алдерете, 12 Муктар Диакаби, 14 Хосе Гая-к, 4 Юнус Муса 18 Даниел Вас, 6 Уго Гиямон, 11 Хелдер Коща, 7 Гонсало Гедеш, Макси Гомес
Треньор Хосе Бордалас