Барселона надигра с резултат 3:2 Атлетик Билбао в отложен мач от 2-ия кръг на Ла Лига, изкачвайки се по този начин до 3-та позиция. Лионел Меси изнесе истински спектакъл, вкарвайки два гола и удряйки на два пъти страничните греди, а един гол добави Педри. За домакините попаденията бяха дело на Инаки Уилямс и Икер Муниан, който отбеляза в последната минута на редовното време. 

12 снимки

Домакините започнаха мача по възможно най-добрия начин и откриха резултата още в 3-та минута. След чудесен извеждащ пас Инаки Уилямс излезе очи в очи с Марк-Андре Тер Стеген и преодоля германсия страж с лекота за 1:0. 

Само 4 минути по-късно Сержиньо Дест успя да създаде хубав шанс за себе и да стреля, но Унай Симон се справи и спаси. 

В 14-та минута гостите все пак изравниха.Първо Усман Дембеле принуди Унай Симон да направи ново спасяване, а секудни по-късно талантът Педри вкара с глава след пас на Френки де Йонг. 

Натискът на гостите продължи и в 23-та минута Жорди Алба отново принуди стража на "баските" да се намесва достойно, за да избие в корнер. Десет минути по-късно Усман Дембеле пласира пореден точен удар, който обаче не затрудни чак толкова вратаря на Атлетик. 

В 38-та минута чудесната игра на каталунците даде резултат и те поведоха. След скоростна атака с по едно докосване Педри отклони топката с петичка на границата на наказателното поле, а Лео Меси вкара на полупразната врата за 2:1. 

В началото на втората част домакините опитаха да отвърнат, като в 49-та минута Унай Венседор стреля към вратата на Стеген, но стражът се справи. Само две минути по-късно за малко Атлетик да изравни, но по чудо топката премина встрани от вратата на Стеген след докосване на Уилямс.

В 59-та минута геният на Лионел Меси може да блесне още веднъж. Усман Дембеле намери аржентинеца на границата на наказателното поле и той стреля с второто си докосване, но топката намери гредата, вместо да попадне в скобата на вратата на Симон.  

Само три минути по-късно Меси обаче не сбърка. След чудесна многоходова атака аржентинецът размени двойно с Антоан Гризман, а гениалният плеймейкър завърши с едно докосване, разстрелвайки Унай Симон за 3:1. 

Рециталът на Меси обаче нямаше да спре дотук, след като в 72-та отново единствено левия страничен стълб го раздели от нов гол, съответно хеттрик във вратата на Унай Симон. Към края на мача Антоан Гризман можеше да отбележи, но изстрелът му не затрудни особено Унай Симон. 

В последната минута на редовното време все пак Икер Муниаин върна един гол, за да направи последните минути трудни за момчетата на Роналд Куман, които все пак устискаха скъпоценната победа. Така Барса излезе трети, с актив от 31 точки, докато Билбао остана 9-ти, с 21. 

Атлетик Билбао - Барселона 2:3

1:0 - Инаки Уилямс (3)

1:1 - Педри (14)

1:2 - Лео Меси (38)

1:3 - Лео Меси (61)

2:3 - Икер Муниаин (90)

Ето и стартовите състави на двата тима:

Атлетик Билбао: Симон, Капа, Нунес, Мартинес, Берчиче, де Маркос, Везга, Венседор, Муниаин, Уилямс, Гарсия;

Барселона: Тер Стеген, Алба, Дест, Лангле, Араухо, Бускетс, Де Йонг, Педри, Гризман, Дембеле, Меси;