Реал Мадрид постепенно взе да загърбва миналото си на клуб, който влага милиони в най-скъпите и нашумели футболисти в света.

От 2014 г. насам "Белия балет" е инвестирал 434 млн. евро по-малко от големия конкурент Барселона на трансферния пазар. Най-скъпата сделка в този период за Реал бе привличането на Винисиус Жуниор за 45 млн. евро през 2017 г. от Фламенго.

В последните пет години "белите" са инвестирали едва 439 млн. евро за купуването на футболисти. За сравнение - Барселона е изхарчила 873 млн. евро, а Атлетико Мадрид - 568 млн. евро в същия период.

Една от възможните причини за трансформирането на политиката на Реал е желанието на управата на клуба да реновира стадион "Сантиаго Бернабеу" за 525 млн. евро.

Гарет Бейл (през 2013 г.) бе последният голям трансфер за Флорентино Перес - за 101 млн. евро. В последните две лета Реал пропусна възможността да вземе Килиан Мбапе за 180 млн. евро, който в момента струва 300 млн. евро. 

Барселона, от своя страна, хвърли почти 200 млн. евро за подписа на Усман Дембеле и Фелипе Коутиньо преди година.

В последните дни европейският клубен шампион уволни треньора си от последните четири месеца и половина Жулен Лопетеги след серия от посредствени резултати. На неговото място застана бившият играч на "лос бланкос" Сантиаго Солари.

Изглежда обаче цялостната визия на клуба, тясно свързана с направените инвестиции, предрече отстъплението на мадридчани в последните месеци след ерата "Зидан".

Лопетеги започна да работи с един отбор, които не е надграждан от почти пет години. От него си тръгнаха имена като Пепе, Мората, Хамес Родригес и Кристиано Роналдо. Така и обаче не бе направен трансфер, който да влее свежа кръв в тялото на гиганта от Мадрид.