Реал Мадрид изглежда като пътник, който е претърпял корабокрушение и плува към сушата, така че веднъж, когато стигне до земята ще може да се превъоръжи за следващия курс. Тези подобрения трябва да дойдат в няколко аспекта, но едно е над всички останали. Целта е да се скъси разстоянието от вечния съперник Барселона. Каталунците са вкарали 79 гола в 30 мача, а Реал Мадрид има 53, т.е. „белия балет“ е отбелязал с 26 по-малко за същия период от време.

И почти всички голове, които сега липсва на Реал Мадрид, през миналия сезон е отбелязал Кристиано Роналдо. Той е имал 22 гола след изиграването на 30 кръга в Примера дивисион през миналата година.

Дистанцията между Барселона и Реал Мадрид във всички надпревари е по-малка. Каталунците са вкарали 119 гола, а „кралете“ – 98, т.е. с 21 попадения по-малко. На този етап през миналия сезон Роналдо е имал 37 гола във всички състезания.

Липсата голове води и до загубени мачове. Срещу Валенсия, Реал Мадрид претърпя 15-тото поражение през сезона – девет в Ла Лига, три в Шампионска лига, два за Купата на Краля и едно за Суперкупата на Европа. Отборът не е имал толкова много загуби от сезон 1993/94, когато завършва на четвърто място в Ла Лига, отпада на четвъртфиналите за Купата на Краля от Тенерифе след поражение с 1:5, а в евротурнирите е отстранен от Пари Сен Жермен.

Проблемът пред Реал Мадрид е, че до края на сезона има още осем кръга и отборът има възможност да продължи да потъва и дори да подобри рекорда за най-много поражения в рамките на един сезон. Негативното постижение в историята на клуба е 19, поставено през сезон 1984/85, когато „кралете“ завършват на пето място в първенството, загубиха на осминафиналите за Купата на Краля от Атлетик Билбао и парадоксално спечелиха Купата на УЕФА срещу унгарския Видеотон на финала.

Сривът на отбора се дължи до голяма степен на отсъствието на нови лица и слабото представяне на някои от стълбовете в състава. Липсата на Кристиано Роналдо също много се усети. През деветте години, в които той игра в Мадрид, „кралете“  имат средно по 7,1 загуби на сезон. Отрицателният рекорд по негово време бе 11 загуби в един сезон.

Целта сега пред Зидан е да завърши сезона по възможно най-добрия начин и да минимизира разстоянието до Барселона. В момента „белия балет“ има 57 точки и изостава на 13 от каталунците. Най-голямата разлика между Барселона и Реал Мадрид е 17 точки, която се получи през миналия сезон, както и през 1984/85.