Станаха известни някои подробности за разрива в отношенията между бившия президент на Барселона Хосеп Бартомеу и Лионел Меси. Радио Каталуния разкри, че двамата са се срещнали в дома на аржентинеца в Кастелдефелс след загубата от Ливърпул на полуфиналите в Шампионската лига през 2019 г. Темата е била бъдещето на Ернесто Валверде. Меси бил категоричен, че проблемът не е в треньора - нещо, което той заяви и публично. Лео пък попитал Бартомеу дали Барса ще купи Гризман от Атлетико Мадрид и дали това ще направи невъзможно хипотетичното завръщане на Неймар. Босът бил категоричен, че договор с Гризман не е подписван, но само след няколко дни трансферът беше обявен официално. Този разговор слага край на отношенията капитан-президент, а Меси никога повече не се доверява на Бартомеу и често го нарича „лъжец“.
 
Друг случай, който илюстрира недоверието и напрежението между Меси и Бартомеу, е в тренировъчната база, носеща името на починалия преди 7 г. Тито Виланова. Играчите на Барса вече бяха приели намаляване на заплатите си за сезон 2019-20, съобразявайки се с икономическата криза. Няколко седмици преди възобновяването на Ли Лига обаче Бартомеу се появил на тренировка, придружен от изпълнителния директор Оскар Грау, за да предложи второ намаляване на заплатите. Пред всички Меси казал, че не могат да се доверят на президента и че няма да приемат второ намаляване.
 
Няколко месеца по-късно, след позорната загуба с 2:8 от  Байерн, Меси написал гневно съобщение с обидни думи към Бартомеу. Причината е в изтекла информация в медиите, а според Лео вината е на президента. Преди това звездата бил признал на Куман, че е по-вероятно да напусне, отколкото да остане. 
 
Пет дни по-късно Меси изпрати бюрофакса до офисите на Барса. Опитите на Бартомеу да говори с Лео удариха на камък, но все пак той се видя с бащата на Меси и накрая постигна това, което искаше - Лео не напусна Барса, докато той беше президент. Но той така и не успя да възстанови отношенията между двамата.