Иван Ракитич е изключително важен футболист за отбора на Барселона. Луис Енрике го привлече на „Камп Ноу“ през лятото на 2014 година, а от дебюта на Ернесто Валверде начело на каталунците хърватинът има още по-ключово значение за тима. Неговите показатели говорят напълно красноречиво.

За този период от четири сезона Барселона има 227 мача, а Иван Ракитич е взел участие в 203 от тях, което е почти 90%. Той има повече мачове от Лионел Меси, Луис Суарес и включително Серхио Бускетс.

 Под ръководството на Валверде, Ракитич е фундаментална част от състава на Барселона. Той е попадал в тима на каталунците в 45 от 46 мача, а в 44 е взел участие.

Единственият мач, за който той не попадна в групата бе в първата среща за Купата на Краля срещу Мурсия. Другият двубой, в който той не взе участие е реваншът срещу Еспаньол, когато остана на резервната скамейка.

Ракитич е започвал като титуляр 36 мача (в 10 е бил сменян) и в 8 е влизал в игра като резерва.

В Ла Лига той е започвал в стартовите единадесет в 24 мача, а за последно бе оставен на резервната скамейка срещу Лас Палмас.

Валверде има пълно доверие на хърватския футболист.

При Луис Енрике, Ракитич има сходни показатели. Взел е участие в 159 мача от 181, с висок процент на двубоите, в които е започвал като титуляр.