Рафаел Бенитес се изказа доста дръзко, че иска да замени Гарет Саутгейт като селекционер на Англия. Бившият мениджър на Ливърпул, Нюкасъл и Челси, твърди, че има „много добри отношения“ с част от треньорския щаб на Саутгейт и в крайна сметка би искал да се пробва и на международната сцена.

Бенитес, който в момента ръководи испанския Селта Виго, изложи амбициите си преди последния за мнозина турнир на Саутгейт UEFA EURO 2024. Неговият договор изтича този декември, а ФА в момента все още не е взела решение дали да му предложи нов контракт.

Запитан дали се интересува от възможността да застане начело на „Трите лъва“ или на родната си Испания, носителят на Шампионската лига с Ливърпул отговори:

„Това винаги е опасен въпрос, тъй като има мениджър, който си върши работата добре. Но имам приятели в щаба на Саутгейт. Имаме много добри отношения“, заяви Бенитес пред The Athletic.

„Но, мислейки за бъдещето, бих искал да водя национален отбор, способен да се бори за трофеи. Когато си в отбор, който не губи толкова често, свикваш да се състезаваш за трофеи. Така че бих искал да имам национален отбор, способен да печели, но отново, всичко това е само за в бъдеще“, след което коментира собствените си амбиции.

„Първо, да свърши добра работа тук, за да може Селта да расте и да придобие стабилност, а не да страда всяка година. С добра структура и организация можете да стигнем удобна позиция в таблицата, след което започнем да се приближаваме до европейските места. Това ми е целта. Тогава, за в бъдеще, може би ще застана начело на национален отбор. Искам да имам шанс да бъда на Световно първенство или Европейско първенство“, заяви още Бенитес.