Повече от 600 футболни артикули и сувенири, принадлежали на покойния бивш нападател и треньор на Реал Мадрид - Алфредо ди Стефано, ще бъдат пуснати в продажба на търг в Лондон през есента.

Колекцията на считания за един от най-великите футболисти в историята включва медалите му за първо място в Ла Лига, както и медалите от финалите за Купата на европейските шампиони, наградите "Златна топка" и различни екипи, плакети, монети и лични вещи.

Очаква се тези вещи да бъдат продадени на обща стойност от над един милион долара. "Семейството реши, че сега е моментът тези неща да бъдат споделени със света, защото той е световна икона и суперзвезда по отношение на кариерата му във футбола", каза Мартин Нолан, един от организаторите на търга, пред Ройтерс.

Ди Стефано, който е роден в Буенос Айрес, е звездата на Реал Мадрид, който доминира в испанския и европейския футбол през 50-те и началото на 60-те години на миналия век. Ди Стефано вкарва голове във всичките пет финала за Купата на европейските шампиони, които Реал Мадрид спечели между 1956 и 1960 година, включително и хеттрик при победата със 7:3 над Айнтрахт Франкфурт на "Хемпдън Парк" в Глазгоу през 1960 година.

Аржентинецът два пъти е избиран за най-добър футболист в Европа - през 1957 и 1959 година. Алфредо ди Стефано започва кариерата си в Аржентина с отбора на Ривър Плейт, а също така играе и в Колумбия, преди да се присъедини към Реал Мадрид през 1953 година. С "белите" той печели осем титли в Примера дивисион, както и пет европейски купи. Ди Стефано влиза в управлението на Реал Мадрид като треньор през 80-те години и отново в началото на 90-те. Умира в Мадрид на 88-годишна възраст през 2014 година. Търгът за вещите му в Лондон ще се проведе на 23 и 24 септември.