Младият холандски защитник на Аякс Матайс де Лихт на практика е изключен от възможността да облече фланелката на Барселона. Нито играчът е затворил вратата си за Барселона, нито Барселона е казал сбогом на футболиста, но много трудно 19-годишният футболист ще проправи своя път към „Камп Ноу“ през следващото лято. Причините трансферът на холандския национал при каталунците да се смята за невъзможен са, както финансови, така и спортно-технически. Ако в последната минута не се получи промяна на 360 градуса, защитникът няма да акостира в Барселона и изглежда, че ще продължи своята кариера в Англия, Италия или Германия.

Приоритет за Барселона продължава да бъде Френки де Йонг, който вече уточни личните си условия с клуба. В същото време каталунците не искат да създават изкуствено напрежение между двамата приятели, които играят в момента в Аякс, като отправят по-добро финансово предложение на Де Лихт.

Агентът на защитника – Мино Райола иска да направи търг за 19-годишния защитник, което също не е по вкуса на Барселона.

Барселона изглеждаше много заинтересован от възможността да привлече Де Лихт, който е с обещаващо бъдеще, но офертата, която бе представена на Аякс не отговаряше на очакванията на холандския клуб, който в случай на продажба на своето „бижу“ от отбраната иска да получи за него сума от порядъка на 70 милиона евро.

Аякс няма да приеме по-малко пари за 19-годишния футболист, а освен това агентът на Де Лихт – Мино Райола иска да получи много сериозен бонус в размер на 20 милиона евро, който на този етап изглежда са готови да му предложат единствено от Манчестър Юнайтед и Ювентус. В допълнение двата клуба са готови да предложат и много по-добри лични условия на защитника. Барселона няма да може да се изправи срещу тези оферти.

Освен това каталунците вече показаха, че могат да правят разумни инвестиции на трансферния пазар. Привлякоха Самюел Умтити от Олимпик Лион само за 25 милиона евро, а Клеман Ленгле от Севиля за 35 милиона евро. В Барселона са убедени, че Де Лихт не е единственият млад централен защитник с проекция за бъдещето.

В каталунския клуб са убедени, че могат да намерят друг заместник на Пике за много по-разумна цена.

Също така Де Лихт иска да премине в отбор, където ще му бъде гарантирано титулярното място и продължаване на неговото развитие. В Барселона трудно биха му гарантирали веднага титулярно място при положение, че каталунците разполагат, както с Пике, така и с Умтити, и с Ленгле. Този аспект се очаква да бъде решаващ при взимането на финалното решение от страна на Де Лихт, който за момента е отхвърлил възможността да продължи кариерата си в Барселона.

Вратата изобщо не е затворена, а от клуба също са оставили отворена възможността за трансфер на Де Лихт за всеки случай.