Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас настоя, че Висшата лига трябва да накаже Манчестър Сити за предполагаеми финансови нарушения.

Ако Сити бъде признат за виновен в нарушаване на повече от 100 правила, свързани с предоставянето на неточна финансова информация, клубът от Манчестър може да получи голям набор от наказания, от глоба или отнемане на точки до изпадане от Висшата лига, а дори от английската футболна лига. Тебас иска да има наказание за "гражданите".

"Става въпрос за репутацията и достойнството на Висшата лига. Вашата глобална репутация влияе върху способността ви да привличате спонсорство и да продавате телевизионни права. Отне твърде много време. Знаем, че е имало предполагаемо нарушение на 100 правила, така че всички решения ще трябва да бъдат взети съответно от Висшата лига. Едно от най-лошите неща при финансовия контрол е, ако не следвате или не се съобразявате с него", каза Тебас пред репортери на срещата на върха на Financial Times Business of Football в сряда.

Тебас също противопостави това, което се вижда като снизходителност към английските клубове, с твърдата позиция на Ла Лига спрямо Барселона във връзка с нейните правила за финансов феърплей. Барселона трябваше да продаде редица активи миналата година, за да регистрира нови попълнения като Роберт Левандовски, Жул Кунде и Рафиня и не успя да подпише с играчи през януарския трансферен прозорец.