Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас каза, че отборите в английската Висшата лига са "финансово допингирани", след като похарчиха рекордните 1 милиард долара през януарския трансферен прозорец и изпревариха останалите от петте големи първенства на Европа с почти четири към едно, съобщи Ройтерс.

Според Тебас отборите в елитната дивизия на английския футбол правят загуби за милиони долари и УЕФА трябва да се намеси, за да наложи правилата за финансов феърплей.

"Четем за мощта на Висшата лига, но това е първенство, базирано на многомилионни загуби на клубовете, тъй като редовните им приходи не покриват харчовете. Повечето от тези клубове са "финансово допингирани", написа Тебас в Туитър.

"В Ла Лига това, което търсим, е клубовете да харчат това, което могат да генерират като приход самостоятелно. На акционерите е позволено да подкрепят финансово в рамките на определени граници", добави корпоративният директор на Ла Лига Хавиер Гомес.

"Във Висшата лига е обратното. До юни 2021 година Премиършип и Чемпиъншип са загубили 3,28 милиарда долара, докато испанската Ла Лига загуби 250 милиона евро. През същия период акционерите на Висшата лига и Чемпиъншип вложиха 3,5 милиарда евро, в Испания влагат 450 милиона евро.

"Те допингират клубовете, инжектират пари, които не са генерирани от клубовете. Това излага на риск жизнеспособността на един клуб, когато този акционер напусне. Според нас това е измама, защото повлича надолу останалите лиги", каза още Гомес.

Гомес добави, че испанското първенство ще се бори за това УЕФА да ограничи акционерите и да санкционира клубовете, независимо от коя лига или държава са.

Говорител на Висшата лига каза пред Ройтерс, че данните, изнесени от Ла Лига, не са коректни и през въпросния период загубите са били около 1 милиард паунда (1,24 милиарда долара), причинени главно от избухването на пандемията от КОВИД-19, като инжектираният капитал възлиза на 1,6 милиарда паунда.

В допълнение, говорителят на лигата каза, че са осигурени 10,5 милиарда паунда приходи от реклами и тв права за следващите три сезона и клубовете, които се придържат към правилата на УЕФА, показват дългосрочна печалба./БТА