Президентът на Барселона Жоан Лапорта даде специална пресконференция, в която да обясни как се стигна до раздялата между клуба и Лионел Меси.

„Тук съм, за да обясня какво се случи с Лео Меси. Първо искам да кажа, че получихме лошо наследство и сметката за заплатите представлява 110% от приходите на клуба. Правилата, с които управляват Ла Лига, отбелязват някои ограничения и ние няма как да ги пренебрегнем. Това го знаехме, откакто пристигнахме в клуба. Цифрите, които направихме след първите прогнози на одит, са много по-лоши от това, което ни беше казано и това, което очаквахме. Това доведе до много по-големи загуби и дългове. Имаме текущи договори и заплати с големина, които не позволяват да се вмъкнем в правилата на лигата“, заяви Лапорта.

„Финансовият фейърплей в Ла Лига е различен и критерият за пари не се спазва. Не можахме да се вместим в първия договор на Лео Меси, който ще обясня подробно. За да има този фейърплей, Барселона трябваше да подкрепи договор, който да служи като ипотека на клуба в продължение на половин век. Не желая да ипотекирам правата на клуба за никого. Имаме институция, която е пред всичко, дори и за най-добрия играч в света. Винаги ще му бъдем благодарни“, добави още той.

“Причините, поради които не успяхме да постигнем споразумение са много обективни – икономическото положение на клуба и инвестицията от това. Надхвърлихме бюджетът ни за заплати. Нямахме време да обърнем тази ситуация. Договорът на Лео означаваше приемане на споразумение, което не беше от полза за Барселона. Меси искаше да остане в клуба, както и ние. Волята на играча беше решаваща. Искам да благодаря на страните, които преговаряха. Най-добрият играч в света има други предложения и дойде моментът, в който трябва да оставим емоциите навън. Трябва да се придържаме към правилото на Ла Лига, въпреки че смятаме, че е нужно да е по-гъвкаво. Лео заслужава всичко. Той е показал своята благодарност към Барселона и желанието си да остане. Тъжен съм, но съм убеден, че съм направил най-доброто за клуба“, каза президентът на каталунците.

„Лео оставя отлично наследство. Той е най-успешният играч в историята на клуба, оставяйки прекрасна следа в историята на Барселона. Най-добрият сега. Надявам се, че можем да преодолеем този момент и сега започва нова ера. Ще говорим за преди и след Лео. Изказваме вечна благодарност към Меси“, добави още той.

„Не искам да давам фалшиви надежди. Футболистът има и други предложения и има ограничено време. Преговаряхме повече от два месеца и бяхме готови с договора. Меси улесни клуба и смятахме, че контрактът отговаря на Ла Лига, в други страни работи, но тук не е прието. След това преминахме към петгодишен договор, който Лео отново прие. Вярно щяхме да получим пари, но да ипотекираме телевизионните права за половин век не е в най-добрия интерес на клуба. Барселона е над всичко“, заяви Лапорта.

„Ще ви дам информация, че лимитът на заплатите, с който можем да се сблъскаме, е с правилото 4 към 1. За да имаме 25 милиона за заплати, трябва да освободим 100. Това са много футболисти. Ръководството работи за намаляване на възнагражденията. Има играчи, с които сме постигнали споразумение, но с други не е толкова лесно. Намираме се в блатист терен, който носи много рискове. Преброявайки това, което беше планирано с Лео, ние имахме 110% от бюджета за заплатите по отношение на доходите на клуба. Това е следствие от прекомерните инвестиции, които са направени преди това. Защо Агуеро, Депай и Емерсон се вписват в бюджета? Те дойдоха в Барселона, приемайки някои условия и това трябва да бъде оценено“, каза още той.

„Преговорите приключиха и споразумението не можеше да се реализира поради лимита на заплатите, които има в Ла Лига. Трябва да приемем сделка, която не искам е за клуба. Сега имаме допълнителна мотивация. Искам да поздравя ръководството на Барселона, защото трябваше да се съгласуват различни аспекти, които бяха с максимална трудност. Ние сме по-мотивирани от всякога. Ще бъдем задължени да достигнем едно ниво и сме готови за предизвикателството, така че отборът да продължи да носи щастие на феновете на Барселона. Тъгата, която идва от неспособността да изпратим Меси, както заслужава...искахме да го направим по красив начин. Това е причината за нашето разочарование. Трябва да се знае, че решението бе необходимо, за да се запази наследството на институцията с 122-годишна история“, добави президентът на Барселона.

„Изобщо не се чувствам виновен. Направихме всичко възможно Меси да продължи в Барселона в рамките на финансовото състояние на клуба. Бяхме постигнали споразумение за договора. Наследихме бюджет, който бе много по-лош, отколкото очаквахме. Това не е изнудване. Ако тази операция се извърши с Ла Лига, то ще имаме 15% повече лимит за заплатите, но и това не решаваше проблема. С много тъга и разочарование трябва да вземем това решение. Мислехме, че преди края на юли ще можем да подпишем договор. Вчера водих последните разговори с бащата на Лео. Те бяха много интензивни преди това. Бяхме постигнали споразумения, които не можеха да се осъществят. Дори и без Меси, клубът има ограничение на заплатите. Настоящият процент не мога да го кажа с точност, но надхвърлихме лимита на заплатите. Ла Лига ни помоли да спазваме разпоредбите. Лигата иска Лео Меси, но има клубове, които са много уважавани и изискват спазването на правилата, и няма да правят изключения“, заяви Лапорта.

„Лео искаше да остане и сега не е щастлив. Всички имахме намерението да продължим заедно, но сега той е изправен пред реалността. Пожелавам на него и семейството му най-доброто. Барса е неговият дом. Исках днес да бъда тук заедно с Лео и да обяви, че той остава в Барселона. Аз също обичам да мечтая, но днес това е невъзможно. Вчера говорих с капитаните по телефона. Това е много важно събитие в историята на клуба. Казах на играчите, че започва нов етап в историята на Барселона и че трябва да продължим да печелим без играчи с таланта на Меси. През изминалия сезон приключихме със значителни загуби, но прогнозата за приходите е обнадеждаваща“, добави още той.

„Не съм сигурен, че има интерес от ПСЖ, но винаги се е споменавало, че той има и други възможности. Трансферният пазар не е затворен. Бяхме си стиснали ръцете, но след това изпихме тази студена вода. Сега всички започнаха да оценяват наново“, каза президентът на „блаугранас“.

„В отбора има странно чувство, известна тъга, но футболистите са професионалисти и имат възможност да покажат таланта си, за да поведат Барселона по пътя към успеха. Те вече разбират, че идва нова ера и искат да покажат, че са страхотни професионалисти, които изпълняват мечтата си. Ще дадем всичко, за да постигнем успех. Ще продължим да управляваме, вземайки решения, винаги в полза на Барселона“, заяви Лапорта.

„Загубите, които бяхме предвидили бяха около 200 милиона, но те ще бъдат 487, което е много. Ще трябва да работим повече върху въздействието на спонсорите. Ще има играчи, които със сигурност ще пристигнат и ще предизвикат ентусиазъм в тях и те да останат в Барселона. Говорих с Куман вчера и днес. Той е човек от клуба и е голям професионалист. Има способността бързо да се адаптира към обстоятелствата. Няма да е лесно да замени играч, който вкарва повече от 30 гола на сезон, но го виждам, че е много мотивиран“, заяви Лапорта.

„Списъкът на виновниците...Основата на всичко е предишното ръководство. Това е ситуация, която не може да се рзреши от днес за утре. Отне ни няколко месеца, за да извършим одита. Ще трябва да действаме при лоши условия. Трудно ни е да разберем как са били взимани тези решения. Разбирам, че някои клубове приемат решението на Ла Лига, но ние сме Барселона. Лео направи всичко възможно, дори и повече. Имаше други оферти, но той показа, че иска да остане в Барселона, въпреки че нашата оферта бе най-ниска. Ще трябва да попитате Меси за бъдещето му. Не мога да говоря аз за тези неща. Той е най-добрият в света и е логично да има други предложения“, добави още той.