Нека си спомним за 8 април 2009 година, когато във футбола бе започнала една ера, която промени испанския и световен футбол.

По онова време Хосеп Гуардиола е начело на дублиращия тим на Барселона и получава предложение да наследи треньорската позиция на легендарния Франк Рийкард. Футболният свят е скептичен към уменията на Пеп и бъдещето на испанския колос, но президентът Жоан Лапорта му предлага договор и на 5 юни 2008 г. той официално поема каталунския пост.

Преди 8 години на тази дата, Барселона с Тиери Анри, Самуел Ето’о, Шави, Андрес Иниеста, Карлес Пуйол и 21-годишния талант Лионел Меси излиза на Камп Ноу не просто за победа, а за разгром над германския шампион Байерн Мюнхен.

Тер Стеген обеща да не пуска 4 гола на Ювентус

Звездата на дребния аржентинец вече е изгряла, а от него, както винаги се очаква, да внесе свежия полъх, идеята и погледа към играта. Тежката задача лежи на плещите на наследника на Роналдиньо, който вече си е отишъл и е оставил фланелката с  десетката именно за Меси.

Унижение е точната дума, която може да опише мач като този. Каталунците побеждават “баварците” с 4:0 като Лео открива резултата още в 9-ата минута. До края на първото полувреме отново той (38’), Ето’о (12’) и Анри(43’) довършват започнатото и на практика си осигуряват място на полуфиналите в Шампионската лига.

Въпреки че сме ставали свидетели и на доста зрелищни обрати, Байерн успява да стигне само до равенството (1:1) у дома. Последвалите разочароващи представяния на “баварците” костват ръководния пост на легендата на германския футбол Юрген Клинсман.

Хосеп Гуардиола пък печели първия требъл за Барселона в историята, триумфирайки с титлата на Ла Лига, Купата на Краля и Шампионската лига и то през първия си сезон начело на тима.

На полуфинала на най-престижния клубен турнир каталунците остраняват Челси след 0:0 на “Камп Ноу” и 1:1 като гост, с гол на чужд на терен. На финала в Рим действащият английски шампион Манчестър Юнайтед отстъпва отново пред гения на Меси и опита на камерунеца Самуел Ето’о.

Атомното трио MSN излиза за мач №100 заедно

На 8 април 2017 г. се навършват точно 8 години от незабравимата победа на възпитаниците на Пеп над Байерн Мюнхен. Барселона обаче не може да се похвали със същата идейност и желание за игра, което притежаваше в онези славни дни, които принудиха Клинсман да отпътува към Генуа, за да поеме тима на Сампдория.

Сякаш липсва точно онзи свеж полъх на “Ла Масия” и новият лидер, който да поведе неукротимата каталунска мощ, учейки се от най-великия футболист за всички времена Лионел Меси. Или поне така казват...