Понастоящем е ясно, че в най-добрия сценарий на първо време ще бъде разрешено провеждането на футболни двубои без публика. Тази ситуация ще продължи неопределено време, докато правителството на всяка страна гарантина безопасността на населението и спортните привърженици.

Заради празните трибуни ще се наложи да се намерят алтернативни варианти, които да неутрализират на мъртвешката аудио и видео атмосфера по стадионите.

Какво може да се стори в този ред на мисли? Испанският вестник "Марка" разсъждава именно по този казус.

"Вече дискутирахме с УЕФА включването на аудиоатмосфера от записани звуци. Не ни харесва особено идеята, нито на нас, нито на Европейската футболна асоциация", споделя директорът по аудиовизуалната част на Ла Лига - Мелсиор Солер.

В действителност как фалшивият звук от трибуните ще бъде в съзвучие със случващото се на терена? Възможно е дори да бъде в тотален дисонанс, защото координацията между реално действие и адекватна фалшива аудиореакция е много трудна. 

"Трябва обаче нещо да се направи, за да се подобрят възприятията на зрителите по телевизията", е мнението на Оскар Лаго от телевизионната компания "Медиапро". 

Ситуацията предполага едно предимство. Там, където досега по трибуните е имало запалянковци, ще могат да бъдат разположени камери. Така предаването на мачовете може да става от най-разнообразни гледни точки.

Ще се гледа по различен начин, но и ще се чува различно. Например, емоцията на футболистите при отбелязването на гол ще може да бъде проследена много ясно и като звук, защото трибуните няма да го заглушават. Тишината ще промени и поведението на футболистите. Те вече няма да могат свободно да си подвикват, каквото им дойде на ума, да се обиждат и псуват един друг или съдията, защото всичко това ще се чуе в ефир. Всички ще бъдат много внимателни. Така, както досега мнозина от тях поставяха ръката си пред устата, за да не преведат след това медиите думите им по устните. Така занапред все по-трудно ще си позволяват волности. Ако ли не - рискуват да се изложат публично.

Според специалистите обаче нямало да се чуват коментарите между арбитрите по системата ВАР, защото наличието на микрофон пред устата им и тишината на стадиона ще позволява комуникацията да бъде достатъчно деликатна и да не става обществено достояние.

Относно радиопредаванията, колегите в Испания смятат, че ситуацията няма да се промени генерално за възприятията на слушателите. Въпреки че признават разликите: "Празните трибуни ще имат отношения към емоциите ни. Неведнъж са ни обвинявали, че викаме повече при домакинските голове, но това в немалка степен се дължи на емоцията, която ни придават вдъхновените трибуни. Сега това ще отсъства", допълват от "Марка".