Официалното завръщане на Жоан Лапорта като нов президент на Барселона, след като спечели изборите на 7 март, все още виси във въздуха, пише "Мундо Депортиво".

Босът на каталунците, който оглавяваше Барса между 2003 и 2010 година се опитва да съживи споразумението с компанията по възобновяема енергия Audax. Към момента двете страни преговарят и се опитват да стигнат до споразумение. Времето е лукс, тъй като утре е последният ден, в който Лапорта може да заеме поста.

Ла Лига първи трябва да валидират гаранцията от 124,6 милиона евро, което се равнява на 15% от клубния бюджет.

Лапорта и Хосе Елиас, собственикът на гореспоменатия концерн, си стиснаха ръцете в началото на миналия уикенд компанията да отпусне сума близка до 70 милиона евро, след като новият борд на „блаугранас“ може да отдели едва 50 милиона. В замяна Елиас е поискал контрол над мениджмънта в клуба, по-специално в икономическия сектор и проекта „Еспай Барса“.

Все пак споразумение обаче не е постигнато, защото не се е стигнало до разбирателство какво ще управлява икономическия вицепрезидент Едуард Ромеу, който ще дойде от Audax, партньор е на Барса и има нужния стаж, за да е в борда на директорите.

Преговорите са пропаднали вчера, въпреки че е имало изчакващ разговор, който не се е състоял снощи, а тази сутрин. Успоредно с това, след като вчера Лапорта е опитал да привлече други компании и капиталисти, това може да помогне в противодействие на кандидатурата.

Като резултат от отложения разговор на Лапорта с Audax от вчера за днес, преговорите между страните са се разплели, въпреки че все още няма окончателно споразумение, но все още се прави опит да си стиснат ръцете. Те трябва да решат проблема с валидацията на банка „Сабадел“ и гаранцията с парите (клубът натиска компанията да отдели повече средства – поне 75 милиона), както и отговорностите на Едуард Ромеу на „Камп Ноу“.

Ако всичко протече успешно между Лапорта и Елиас, което трябва да бъде одобрено от банката, Ла Лига ще бъде информирана, за да потвърди сделката. Това е необходимо условие за Лапорта да заеме длъжността президент. Вчера щабът на 58-годишния каталунец е бил предвидил той да встъпи в длъжност утре в 16:00 часа местно време.