Миленко Пантич е единственият футболист в света, който вкарва 4 гола в един мач срещу Барселона на стадион "Камп Ноу". Паметната битка е на 12 март 1997 г., но "Барса" със Стоичков в състава си отбелязва едно попадение повече и печели с 5:4.

Днес Пантич, който в момента е посланик на испанската "Ла Лига", даде интервю за Блиц пред управителя на медията Ивайло Крачунов.

- Г-н Пантич, живеете повече от четвърт век в Испания. С какво Ви спечели Мадрид?
- Живея в Мадрид вече 27 години. Градът е прекрасен, а хората добри. Испанците са отворени и искрени хора каквито са българите и сърбите. 
Адаптирах се без проблем към живота в Испания, езикът е много лесен за научаване, което е предимство.

- Легенда сте на Атлетико Мадрид, а сега сте посланик на шампионата "Ла Лига". Какви са задълженията Ви на тази позиция?
- Посланиците на "Ла Лига" са общо 30. Част от тях са бивши известни състезатели на клубовете. Нашият директор е Фернандо Санс, който беше президент на Реал Мадрид. Задълженията на мен и моите колеги са свързани с участието ни в различни събития свързани с "Ла Лига". Например, аз като бивш състезател на Атлетико Мадрид помагам в организацията на мачове като Барселона - Атлетико Мадрид и Реал Мадрид - Атлетико Мадрид. За мен беше велико удоволствие да бъда играч на Атлетико Мадрид, а сега да продължа да помагам на тима в новото ми професионално качество.

- През тази година Атлетико Мадрид за първи път през последните 10 години записа 4 поредни загуби. Отборът бе елиминиран от Манчестър Сити на четвъртфинал. Има ли сили Атлетико да излезе от кризата и отново да побеждава?
- През последните 10 години Атлетико Мадрид записа не само загуби, но и спечели много мачове и се превърна в силен отбор. Треньорът Диего Симеоне спечели 8-9 трофея в този период и има огромна заслуга за отличното представяне на отбора. Атлетико е третият квалитетен отбор след Реал Мадрид и Барселона в Испания в исторически план. През последните 10 години, "Атлетико" съкрати значително разликата между двата гранда и се превърна в суперклуб не само в Испания, но и в Европа.  През 2017 година клубът се сдоби и с прекрасния нов стадион "Уанда Метрополитано". "Атлетико" не само се приближи много по резултати до "Реал Мадрид" и "Барселона", но вече може да си позволи да купува много класни и скъпи играчи. Един от тях е Жоао Феликс, за когото бяха платени 130 милиона евро. 

- Вашето лично мнение за треньора Диего Симеоне, който е най-скъпоплатеният треньор в света с годишна заплата от 40 милиона евро.
- Познавам Диего още като футболист. Играхме заедно 2 години. Той беше борец на терена и сега на треньорската скамейка. Преживява всеки момент в мача все едно, че му е последен. Много е емоционален и отдаден на професията си. Раздава се на 100 процента.

- Играли сте заедно и с Любослав Пенев...
- (не чака да завърша въпроса си и се усмихва широко) Любо Пенев е мой брат. Много добър като човек и като играч.

- Знаете ли, че Пенев се беше кандидатирал за президент на БФС?
- Любо иска да бъде навсякъде с всеки. Обича да има екшън около него. Много е интелигентен и обичаш работата си като треньор. 

- Притежава ли качества Любослав Пенев за треньор ва "Ла Лига"?
- Любо Пенев е голямо име в Испания. За мен той е един от най-добрите централни нападатели, с които съм играл в моя живот. Пенев има не само добра репутация, но и необходимите качества да е треньор в "Ла Лига".

- По време на футболната си кариера Пенев вкара общо 10 гола на "Реал Мадрид", а вие отбелязахте 4 попадение срещу "Барселона" на Христо Стоичков. Как се почувствахте след този мач?
- Тъжно, тъжно...

- Защо, та Вие единствен сте вкарали 4 гола на "Барселона" на "Камп Ноу"?
- Да вкараш 4 гола срещу "Барселона" на клубния й стадион и да загубиш с 5:4! Това е трагедия! Вярно е, че съм единственият играч в света, който е вкарал 4 гола срещу "Барса", но бях много много тъжен след този двубой. Спомням си, че този мач беше за купата на Краля. В първата среща завършихме 2:2, но втората загубихме.

- Кой друг футболист от България познавате, освен Пенев?
- Христо Стоичков. Срещу него съм играл. Той беше супер ниво на терена, топ футболист! 

- Една жена - Маргарита продължава години наред да оставя цветя на корнера на стадиона на "Атлетико Мадрид" във ваша чест. От любов към Вас ли го прави или в жеста й има друго послание?
- Нейната любов е към класата. В един период от време, в който играх за "Атлетико", имаше много голове, вкарани след центриране от корнер и затова тя поставя цветята именно там. Жестът на Маргарита е по-скоро отдаване на почит и надежда за продължаване на головете след ъглови удари.

- Преди години футболът беше романтика, но сега в него има стотици милиони. Романтика или бизнес е царят на спортовете сега?
- Бизнес, бизнес! За жалост романтиката отстъпва пред бизнеса и това е реалност. Футболът стана толкова динамичен, че няма време за любов (смее се). Само бизнес, бизнес, бизнес и пари, пари, пари.